Tipy na domácí fyzikální pokusy: Jak si můžete vyrobit „ovocnou baterii“

Stačí rozkrojit třeba citron, do naříznuté dužniny zastrčit předměty z mědi a niklu nebo mědi a železa tak, aby se nedotýkaly / BatteryShop
Na začátku moderní historie baterií stála cukající se žabí stehýnka na pitevním stolku italského fyzika Luigiho Galvaniho. Díky jinému fyzikovi Alessandru Voltovi nahradily končetiny obojživelníka kovy a chemické sloučeniny.

Přes desetiletí vývoje jsme se dostali až k dnešním tužkovým bateriím, knoflíkovým bateriím nebo Li-Ion či Li-Pol akumulátorům. Nějaký druh baterie máme doma všichni, ale věděli jste, že si baterii doma můžete velmi jednoduše sami vyrobit? A nebudete při tom dle webu BatteryShop potřebovat žádné speciální vybavení.

Takzvaný galvanický článek, jímž byla i ona slavná žabí stehýnka, funguje na principu přeměny chemické energie. Děje se tak pomocí dvou elektrod a vodivého roztoku, tedy elektrolytu.

„Elektrolytem přitom mohou být i úplně obyčejné tekutiny – třeba šťáva v ovoci, zelenině či bramborách a také kokosová voda. Ta je dokonce jedním z nejlepších přírodních elektrolytů,“ prozrazuje Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz.

Jak na „ovocnou baterii“?

Právě ovoce, ideálně citrusové, a rovněž brambory jsou jedněmi z nejčastějších „ingrediencí“ pokusných domácích baterií. Jak vlastně na to? Stačí rozkrojit třeba citron nebo pomeranč, do naříznuté dužniny zastrčit předměty z mědi a niklu nebo mědi a železa tak, aby se nedotýkaly.

Napětí mezi nimi změříte voltmetrem, případně můžete zkusit připojit červenou LED diodku a uvidíte, jestli se rozsvítí. „Z kovových předmětů se dobře hodí měděný drátek, hliníkový příbor nebo železný hřebík. Použít je možné i desetikorunu, která má měděný povrch, a pětikorunu s povrchem niklovým. Kovové předměty je potřeba pěkně očistit a odmastit například lihem. Podle toho, jaké kovy použijete, poroste napětí. Kombinace zinku a mědi vydá více než měď s železem. Napětí pak lze zvyšovat sériovým spojením jednotlivých ovocných baterií,“ popisuje Radim Tlapák.

Rekordní napětí ze skoro 3 tisíc citronů

Říkáte si, kolik je asi tak možné z těchto ovocných baterií vymáčknout elektřiny? Díky Guinessově knize rekordů můžeme odpovědět docela konkrétně. K říjnu roku 2021 činil rekord co do napětí vygenerovaného z ovocné baterie 2 307,8 voltu, což odpovídá napětí ze zhruba 1 538 AA baterií.

Tento rekord pokořili vědci z britské organizace The Royal Society of Chemistry a použili při tom 2 923 citronů zapojených do série. Vlastních rekordů se pak dočkaly i baterie vyrobené z brambor.

V říjnu 2020 se v Dánsku podařilo z brambor „vymáčknout“ napětí 1 950 voltů a v prosinci 2022 pak další rekord, tentokrát v elektrickém výkonu, přidali Američané. Ti z celkem 8,5 tisíce brambor dosáhli napětí 11,43 wattu.

Zdroj: BatteryShop, The Royal Society of Chemistry

Mohlo by vás zajímat

Reklama