Česká technologie bojující s nemocničními infekcemi pokrývá již čtvrtinu tuzemských lůžek

Technologie HAIDI pomáhá nemocničnímu personálu shromažďovat data z veškeré zdravotnické dokumentace / Datlowe
Boj proti nemocničním infekcím, to je cíl technologické společnosti Datlowe a jejího nástroje HAIDI. Ten za pomoci algoritmů strojového učení a umělé inteligence pomáhá lékařům a dalším specialistům analyzovat v nemocnicích zdravotnickou dokumentaci a zlepšovat prevenci.

Technologii HAIDI si pořídilo již 23 českých nemocnic. V současné době je nástroj společnosti Datlowe využíván nejen v České republice, ale také v Rakousku a na Slovensku.

Právě slovenská Fakultní nemocnice Trnava představila první výsledky HAIDI v praktickém provozu. Společnost v blízké době hodlá nadále rozšiřovat portfolio svých produktů a expandovat do dalších evropských států.

Technologie HAIDI pomáhá nemocničnímu personálu shromažďovat data z veškeré zdravotnické dokumentace. Ty následně interpretuje do podoby přehledu možných rizik způsobených infekcemi spojenými se zdravotní péčí.

Takzvané nozokomiální nákazy jsou typem infekcí vznikajících pobytem v nemocničním prostředí či chirurgickými zákroky. Tyto infekce jsou obvykle spojeny s častými rezistencemi vůči klinicky používaným antibiotikům, a tedy náročnější léčbou. HAIDI k odhalování těchto rizik využívá metody zpracování přirozeného jazyka a strojové učení.

Technologii společnosti Datlowe si doposud pořídilo celkem 23 českých nemocnic a v současné době je nasazena u téměř 8 tisíc lůžek jak akutní, tak následné péče s výjimkou léčeben dlouhodobě nemocných a psychiatrických zařízení. Implementována je u dalších takřka 4,5 tisíce lůžek.

Mezi nemocnicemi, které HAIDI vyžívají, nalezneme například Krajskou zdravotní (holding nemocnic v Ústeckém kraji), Nemocnici Havířov či Nemocnici Jihlava, která technologii implementovala jako vůbec první v České republice.

Zdroj: Datlowe

Mohlo by vás zajímat

Reklama