O nový headset Apple Vision Pro je velký zájem, do prodeje půjde ovšem až příští rok

 
Další 1 fotografie v galerii
Novinkou je schopnost použít headset pro sdílení obrazovky počítače Mac / Apple
O nový headset Apple Vision Pro projevili zájem hned po jeho pondělním představení i zákazníci v Česku. A to i přes to, že ještě není dostupný ani na americkém trhu, na kterém bude k dispozici až v roce 2024.

Do prodeje půjde tento dlouho očekávaný produkt nejprve v USA, kde jeho cena bude dle webu Apple činit v přepočtu více než 75 tisíc korun.

"Následovat budou pravděpodobně anglosaské země či země jako Japonsko a následně na to další země Evropy. Zájem zákazníků je opravdu silný a v tuto chvíli se plní seznamy přání klientů. Reálné uvedení na domácí trh však není v tuto chvíli známé.

Stejně tak jako cena, která bude oproti americkému trhu pochopitelně o něco vyšší díky dopravě, unijnímu clu a dalším vedlejším nákladům. Vysokou cenu produktu nevnímám jako bariéru nákupu. Vzhledem k tomu, jak obrovský výkon a budoucí možnosti Apple Vision Pro nabízí, jde o zcela adekvátní cenu," řekl Ivan Malík, ředitel společnosti Logicworks, která do ČR produkty dodává a zajišťuje jejich servis.

Nový headset Apple Vision Pro, představený na letošní konferenci WWDC, slibuje unikátní zážitky díky několika senzorům a displejům s vysokým rozlišením, výkonným procesorům a kamerám, které uživatelům umožňují interakci s reálným světem ve virtuální realitě.

Podobná zařízení na trhu řeší téma virtuální reality pomocí běžným výpočetním modelům. Nicméně Apple se posunul na kvalitativně výrazně vyšší úroveň a přináší nový operační systém visionOS s technologií prostorových výpočtů. Ta nabízí uživateli běžné nástroje pro produktivitu jako webový prohlížeč, Word či Excel, pohlcující multimediální zážitek, virtuální svět a to vše kombinuje s interakcí s reálným světem okolo.

Revoluční novinkou je také schopnost použít headset pro sdílení obrazovky počítače Mac. Data zobrazovaná na displeji počítače tak nejsou svazována fyzickými vlastnostmi displeje – ten může být jakkoliv velký, vzdálený od uživatele nebo umístěný v prostoru podle aktuálních potřeb ve virtuálním světě.

Kromě gest, hlasového ovládání a virtuální klávesnice lze Apple Vision Pro spárovat s fyzickou klávesnici a trackpadem a vytvořit tak plnohodnotný počítač kdykoliv a kdekoliv bez limitů skutečného světa. Pokračuje tak v nastoleném trendu "wearable computingu". Zásadně však mění způsob interakce se světem.

Stranou však nezůstávají ani tvůrci obsahu. Firmy mohou připravit své aplikace pro prostorové uživatelské rozhraní pomocí principů, které Apple již v tuto chvíli uvolnil pro vývojáře, stejně tak jako aplikaci Reality Composer Pro, pomocí které mohou tvůrci vytvářet obsah pro tuto prostorovou realitu.

Zdroj: Apple, Logicworks

Mohlo by vás zajímat

Reklama