Česká zbrojovka uvádí na trh již třetí generaci pušek CZ BREN

BREN 3 přichází na trh ve dvou základních rážích a s několika délkami hlavně / Česká zbrojovka
Společnost Česká zbrojovka a.s. představila nový model CZ BREN 3. Pušky BREN jsou v současné době ve výzbroji Armády České republiky i dalších ozbrojených složek po celém světě.

Mezi ně patří francouzská protiteroristická jednotka GIGN, mexická federální policie, portugalské vojenské letectvo nebo maďarské ozbrojené síly. Inovativní modulární multirážový model CZ BREN 3 zaujme dle výrobce vysokou přesností, extrémní odolností, velkým střeleckým komfortem a spolehlivostí.

Všechny varianty třetí generace pušek CZ BREN splňují náročné požadavky testů NATO AC/225 D/14 a jejich uživatelé se na ně mohou plně spolehnout i v nejnáročnějších podmínkách, ať už jde o vysoké či nízké teploty, slanou vodu, písek, bláto či prašnost.

„CZ BREN 3 reflektuje zpětnou vazbu vojáků, policistů a příslušníků speciálních jednotek z celého světa vybavených předchozími sériemi CZ BREN. Naši špičkoví odborníci tyto bohaté zkušenosti inovativním způsobem přenesli do nové generace CZ BREN 3 s důrazem na zdokonalení klíčových vlastností včetně sofistikované ergonomie a z ní plynoucího střeleckého komfortu. To vše nás vede k přesvědčení, že náš nový vlajkový produkt v segmentu samočinných pušek bude u ozbrojených složek a bezpečnostních sborů slavit velký úspěch,“ řekl generální ředitel a předseda správní rady České zbrojovky a.s. Jan Zajíc.

CZ BREN 3 přichází na trh ve dvou základních rážích a s několika délkami hlavně. V ráži 5,56 × 45 NATO jsou tyto pušky dostupné se 7”, 11”, 14,5” a 16,5“ hlavní, v ráži 300 AAC Blackout jsou k dispozici délky 7“ a 9“.

Ve všech případech jde o vysoce přesné hlavně vyráběné kováním za studena, jejichž životnost je radikálně zvýšena chromováním vývrtu. Odběr prachových plynů z vývrtu lze upravit třípolohovým regulátorem pro optimalizaci funkce při použití tlumiče hluku výstřelu nebo v případě nepříznivých podmínek či znečištění zbraně.

Plně oboustranné nebo z obou stran dostupné ovládací prvky ve stylu AR zahrnují 45° volič režimu střelby (s polohami zajištěno/jedna rána/střelba dávkou), záchyt zásobníku a záchyt závěru (na levé straně pouzdra závěru i uvnitř lučíku spouště). Napínací páka se při střelbě nepohybuje a je plně oboustranná, na libovolné straně navíc sklopná.

Série CZ BREN 3 je v základu vybavena sklopnou čtyřpolohovou teleskopickou ramenní opěrou z vysoce odolného polymeru. K dispozici je však i opěra ve stylu PDW, výsuvná rovněž do čtyř poloh. Jeden z klíčových prvků vysoké modularity zbraní CZ BREN 3 představuje snadno vyměnitelné předpažbí z vysoce odolné hliníkové slitiny.

V základním provedení je jeho rozšířená přední část vybavena rozhraním M-LOK pro montáž široké škály příslušenství, jako jsou mířidla, svítilny, laserové značkovače a další. Uživatel si může dále vybírat z předpažbí typu STANAG 4694 nebo Suppressor-Ready – to je dimenzované pro montáž tlumiče. Značně variabilní je také možnost uchycení nosného popruhu: pro jeho rychloupínací spony se na všech variantách zbraně nachází celkem sedm QD upínacích bodů.

Zdroj: Česká zbrojovka a.s., Armáda České republiky

Mohlo by vás zajímat

Reklama