Digitalizace zdravotnictví probíhá, ale má 15 let zpoždění

Technický ředitel české firmy OR-CZ Jan Kelča / OR-CZ
Ministerstvo zdravotnictví slibuje, že do konce příštího roku se musí všichni lékaři připojit k jednotnému systému na sdílení dat, jinak nebudou moci fungovat. Je to dobrá zpráva, ale má zpoždění zhruba 15 let, říká ve svém komentáři technický ředitel české firmy OR-CZ Jan Kelča.

Škoda toho promrhaného času a peněz na předchozí nefunkční projekty. A škoda času a nervů všech pacientů a lékařů, kteří si museli všechny dřívější informace a diagnózy doslova vyběhávat.

Na nový státní a částečně evropský projekt jsou vyčleněny jednotky miliard korun z Národního fondu obnovy a do roku 2025 má být digitalizace zdravotnictví hotová. Například je potřeba mít vybrány všechny dodavatele. Důležité také je, aby byli i soukromí lékaři dostatečně motivováni, aby do systému vstoupili.

Digitalizované by měly být pomocí nového systému žádanky k lékaři, propouštěcí zprávy z nemocnice a další lékařské zprávy. Rentgenové snímky a radiologické vyšetření už zdravotnické instituce sdílejí. Tedy alespoň ty, které chtějí.

Je potřeba zdůraznit hlavní motivaci pro všechny – lidé, lékaři i záchranáři potřebují mít informace o pacientovi na jednom místě, jinak je ohrožen pacientův život, všichni přichází o čas, nebo dochází k nedostatečné léčbě. Toto musí nový systém plně řešit.

Digitalizace zdravotnictví probíhá už několik let

Faktem je ale to, že i bez státní snahy alespoň dílčí digitalizace zdravotnictví probíhá několik let. Technologie pro sdílení dat už lokálně a regionálně implementovaly soukromé firmy. Fungují ale v menším rozsahu. Jsou založené na sdílení dat mezi zdravotnickými zařízeními.

Například ve Zlínském kraji vzniklo centrální datové úložiště obrazové zdravotnické dokumentace. Bylo dokonce oceněno jako IT projekt roku. Další kraje pak následovaly.

Jsme ale pořád jen na půl cesty. Na státu je teď zajištění centrální koncepce digitalizace. Zatím vše funguje jen v provizorním módu, aby se data nemusela přenášet fyzicky, poštu nahradila elektronizace.

Tato nová koncepce zdravotnictví ale směřuje konečně k tomu, že se nebudou posílat data z bodu A do bodu B, ale data budu v centrálním registru kdykoli k nahlédnutí. Ministerstvo zdravotnictví teď tedy konečně připravuje koncept na úrovni nemocnic, krajů, a právě zdravotnického resortu, který je klíčový a který tu měl fungovat už léta. Do této doby se nic takového nedělalo, teprve teď nemocnice začínají zjišťovat, co mají dělat, aby se do nového systému mohly přihlásit.

Konečně se v tomto směru něco pohnulo, protože předchozí vlády neudělaly nic. Lokální pokusy byly dobré, ale měly rovnou vznikat na centrální úrovni.

Zdroj: OR-CZ

Mohlo by vás zajímat

Reklama