Účtování elektřiny po čtvrthodinách přinese výhodnější ceny i pro spotřebitele

Změna zúčtovací periody může začátkem roku krátkodobě rozkolísat cenu elektřiny / MJEnergie
Od července 2024 se postupně mění způsob účtování elektřiny pro odběratele. Elektřina se nyní může zúčtovávat nejen po hodině, ale nově také po 15 minutách. Do začátku příštího roku, kdy se naplno přejde na čtvrthodinové intervaly i na denním trhu, se na změnu musí průběžně připravovat zejména obchodníci, kteří přenastavují své systémy.

Kratší zúčtovací perioda může podle odborníků také krátkodobě rozkolísat cenu elektřiny. V dlouhodobém horizontu by ji však měla podle operátora trhu zlevnit.

Obnovitelná energie vyráběná z větru, slunce či vody je charakteristická častějšími výkyvy oproti tradičním zdrojům. I s ohledem na výrazný růst počtu fotovoltaických elektráren na českém trhu v posledních letech tak v těchto měsících dochází ke zkrácení zúčtovací a obchodní periody z 60 na 15 minut.

Jednotlivým aktérům na trhu tak umožní pružněji reagovat na cenové výkyvy, které jsou často způsobeny zejména růstem nákladů na vyrovnávání odchylek.

„Zavedení čtvrthodinového účtování vyžaduje detailnější analýzu dat. Nemění se pouze interval pro zaúčtování odchylek, ale také další údaje, jako je například počet desetinných míst při měření spotřeby, která se nyní bude uvádět v kWh s přesností na dvě desetinná místa,“ popisuje obchodní ředitel společnosti MJEnergie Jan Šmíd s tím, že koncoví zákazníci ve svých výpisech změnu formálně nepoznají. „Je samozřejmě možné, že změna zúčtovací periody může začátkem roku krátkodobě rozkolísat cenu elektřiny,“ doplnil. Podle Jana Šmída se přitom na změnu musí připravit především obchodníci a přenastavit včas své systémy na kratší zúčtovací periodu. Netýká se to přitom pouze fakturace, ale také například systémů pro předikování výroby a spotřeby.

Kratší čtvrthodinový interval umožní efektivněji obchodovat s elektřinou na mezinárodní úrovni, což by mělo přispět k vyrovnání nabídky a poptávky a umožnit dodavatelům elektřiny lépe reagovat na kolísání v produkci a spotřebě. Přestože nový systém zatím přináší výhody zejména firmám s průběhovým měřením spotřeby, s rozšířením chytrých elektroměrů by se měl postupně dotknout také menších odběratelů.

Díky větší konkurenci na trhu by to podle operátora trhu OTE mělo zajistit také výhodnější ceny elektřiny pro všechny spotřebitele. Nová regulace totiž umožní dodavatelům elektřiny se snadněji zapojit do celoevropského trhu, pro který platí jednotná pravidla. Elektřinu tak lze snadněji přenášet z oblastí, kde aktuálně je, do těch deficitních. „Dodavatelé elektřiny tak mohou snadněji řešit přebytek nebo nedostatek elektřiny v soustavě a přispívat tak k optimalizaci svých obchodních pozic s pozitivním vlivem pro jejich zákazníky,“ poukazuje na další výhody sjednoceného trhu Michal Puchel, předseda představenstva OTE.

Debata o dalších zkráceních intervalu

Struktura výroby energie je totiž často volatilní, zejména kvůli rostoucímu podílu obnovitelných zdrojů. „Zavedení nového způsobu obchodování prostřednictvím vnitrodenních aukcí napříč Evropou a přechod na čtvrthodinovou zúčtovací a obchodní periodu v České republice doplňuje možnosti integrace obnovitelných zdrojů a zohlednění vlivu počasí na jejich produkci,“ říká Puchel a dodává, že Česká republika se tak připojila k řadě zemí, které již 15minutový režim obchodování zavedly. Nejpozději do roku 2026 by se postupně měly přidat také země v Pobaltí, Chorvatsko, Francie, Itálie, Španělsko, Portugalsko a Irsko.

V budoucnu by se také doba měření mohla ještě zpřesnit. „Je možná diskuse o zkrácení čtvrthodinové periody na pětiminutovou. Nicméně zatím není tato diskuse uzavřena, musí být předmětem důkladných analýz zhodnocujících výhody a nevýhody ve světle očekávaných přínosů a nákladů,“ uvádí Puchel.

Podobně se v tomto směru vyjadřuje i jednatel společnosti MJEnergie Pavel Urubek. „Očekáváme, že do budoucna se přejde ještě na kratší intervaly, velmi často se v diskuzích zmiňují pětiminutovky, nicméně jedná se opravdu o hudbu budoucnosti,“ uzavřel.

Zdroj: OTE, MJEnergie

Mohlo by vás zajímat

Reklama