Variabilní tarify mohou ušetřit podle odborníků až 15 procent nákladů za energie

U plovoucích tarifů nejsou klienti vázáni dlouhodobými smlouvami / BezDodavatele
V oblasti dodávek plynu a elektřiny se rychle mění svět. Ve vyspělých evropských zemích ustupují od dlouhodobé fixace cen elektřiny a plynu a většina domácností volí variabilní tarify, kde se cena energií každý měsíc mění. V severských zemích to tak dělá až 80 procent zákazníků.

Hlavním důvodem je významná úspora nákladů na elektřinu a plyn, která běžně dosahuje až 15 procent. V Česku zatím chybí u plovoucích cen náležitá osvěta, a tak se počet zákazníků s těmito tarify zatím pohybuje v desítkách tisíc. Přitom podíl zákazníků s tarify na dobu neurčitou, kdy o změně ceny rozhoduje dodavatel, je v Česku dle webu BezDodavetele okolo 40 procent.

Dříve byly standardem tarify s fixní cenou, kde sazba za elektřinu zůstala stejná po dobu trvání smlouvy. Vedle nich existovaly i tarify na dobu neurčitou, kde se cena obvykle měnila jednou ročně a zákazníci měli možnost odstoupit od smlouvy s tříměsíční výpovědní lhůtou. Cenu tady určoval dodavatel, a tak zákazníci museli neustále sledovat trh a ověřovat, zda jsou jejich podmínky férové.

Cena, která se mění měsíčně, přináší úspory

„Na rozdíl od dlouhodobé fixace, která drží ceny energií na stejné výši klidně i tři roky bez ohledu na to, co se právě děje na trhu, plovoucí tarify, kterým se také říká variabilní, jsou transparentnější a poskytují více volnosti. Cena se může změnit i každý měsíc podle vývoje na burze, což dlouhodobě zajišťuje ty nejvýhodnější podmínky,“ říká Libor Holub, člen představenstva Bezdodavatele.cz.

U plovoucích tarifů nejsou klienti vázáni dlouhodobými smlouvami a mohou snadno a rychle smluvní vztah ukončit. Odpadá také vysoká marže, kterou si dodavatelé u dlouhodobě fixních cen musí přičíst kvůli vyššímu riziku. Nakupují totiž energie dlouho dopředu, což s sebou nese spoustu dalších nákladů, které pak platí zákazník.

Tarif s měsíčně měnící se cenou je oblíbený zejména mezi domácnostmi s běžnými elektroměry. Cena se mění každý měsíc podle vývoje skutečných cen energií na burze. To, kolik platí, tedy neurčují potřeby dodavatele, ale reálná situace na trhu. Variabilní cenové tarify jim přináší v dlouhodobém porovnání elektřinu a plyn o 10 až 15 procent levněji.

Plovoucí tarify na českém trhu nabízí několik firem. Lidé ale můžou výběrem tarifu a dodavatele získat vedle nižší ceny i garanci, že nakupují výhradně ze zelených zdrojů.

„Energie nakupujeme od lokálních českých výrobců z decentralizovaných obnovitelných zdrojů a chybějící nebo přebývající elektřinu dokupujeme nebo prodáváme na denním trhu. Energii pořízenou na denním trhu pak doplňujeme zárukami původu ze zelených zdrojů. V případě plynu, který není obnovitelným zdrojem, finančně podporujeme projekty OSN, které snižují produkci CO₂ v takové výši, jež vykompenzuje emise ze spalování,“ dodal Libor Holub.

Zdroj: BezDodavatele

Mohlo by vás zajímat

Reklama