• redakce
  • Komerční sdělení
  • 02. prosince 2020
  • 13:02

Proč jsou pro elektroniku tak důležité tranzistory?

První hrotový tranzistor byl vynalezen po objevení tzv. tranzistorového jevu / archiv klienta
Tranzistor je polovodičovou součástkou. Jaké jsou jeho charakteristické vlastnosti, jak funguje a k čemu slouží?

Co je tranzistor. První hrotový tranzistor byl vynalezen po objevení tzv. tranzistorového jevu. Jeho princip je velmi prostý. Malé napětí v obvodu báze vyvolá v obvodu proud, který se stane příčinou mnohem většího proudu v kolektorovém obvodu. Pochopení převratného jevu otevřelo cestu k i dnešním tranzistorům. Jedná se o součástku, která je aktivní a nelineární. Typická je pro ni schopnost zesilovat proud nebo napětí. U tranzistorů platí, že jen minimální změna proudu či napětí na vstupu vyvolá změnu proudu či napětí na výstupu. Proto je tato komponenta zvláště důležitá. Tranzistory tak mohly i nahradit dříve často užívané elektronky.

Tranzistory se rozdělují na:

  • IGBT tranzistory
  • bipolární tranzistory
  • unipolární tranzistory
  • Bipolární tranzistory

Jako bipolární se nazývají tyto tranzistory proto, že se jejich funkce účastní nosiče náboje obou polarit. Vývody se nazývají kolektor, emitor a báze. Bipolární tranzistor je součástkou, která je složena ze tří vrstev dotovaného polovodiče typu P a N. V tomto typu tranzistoru tedy najdeme dvojici PN přechodů. V závislosti na struktuře vrstev je dále můžeme rozlišit ještě na NPN a PNP. Tento typ tranzistorů se používá jakožto zesilovače, spínače a invertory. Na trh se dodávají v podobě samostatných součástek, případně jakožto prvky integrovaných obvodů.

Využití tranzistorů

Převratné bylo uplatnění těchto komponent zejména v tranzistorových radiopřijímačích. Dnes jsou tranzistory základní součástí veškerých integrovaných obvodů, jako jsou například procesory nebo paměti. Současné tranzistory se zatím vyrábějí z křemíku, průlomem jsou ty vyrobené z uhlíkových vláken. Jedná se o významný objev, který má do budoucna silný potenciál, elektronika by s nimi mohla být výkonnější a současně úspornější. Stále však narážejí na limity, které neumožňují masovou výrobu, a tím významnější rozšíření.

Tranzistory a TME

Tranzistory mají tedy pro elektrotechniku značný význam. A společnost TME na tento požadavek proto svou rozsáhlou nabídkou tranzistorů reaguje. Kromě nich nabízí tisíce druhů i dalších součástek a zařízení. Historie Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o. se začíná psát v roce 1990. Původně se jednalo o malou rodinnou firmu, která svou činnost zahájila v Polsku. V současnosti se TME již stala silnou mezinárodní skupinou, která má své dceřinné společnosti i mimo Evropu.

Stálá expanze však není hlavním bodem činnosti. I v mezinárodním měřítku jsou pro TME důležití především lidé, kteří společnost tvoří, tedy zákazníci ve spojení se zaměstnanci. Důraz na komunikaci, flexibilitu a neustálé technologické inovace, které umožní vyhovět přáním i toho nejnáročnějšího spotřebitele, to jsou pilíře, o které se tato značka opírá. TME rovněž záleží na rozvoji nových talentů v podobě mladých studentů, které podporuje.

Mohlo by vás zajímat

Reklama

Komerční sdělení

Škoda Karoq: Rodinný dobrodruh

redakce