• redakce
  • Komerční sdělení
  • 25. června 2021
  • 08:08

Proč se vyplatí uzavřít havarijní pojištění?

Pojištění vašeho vozu chrání především vaši peněženku / Roman Zaiets / Shutterstock.com
Zatímco uzavření povinného ručení nařizuje majitelům vozidel zákon, u pojištění havarijního nechává rozhodnutí na nich. Není proto divu, že debata o užitečnosti tohoto nástroje je vcelku častá o obvyklá.

Padají v ní argument pro i proti, přesto je ale havarijní pojištění – samozřejmě v případě – že si vyberete to správné, věcí, která může člověku ušetřit spoustu problémů a lze jí ve většině případů rozhodně doporučit.

Co je havarijní pojištění?

Havarijní pojištění vozidla je dobrovolný pojišťovací produkt, který má chránit vozidlo, resp. peněženku jeho majitele, před následky havárií, živelných pohrom, vandalismu a v neposlední řadě také odcizení. To, co přesně bude pojištění zahrnovat záleží na konkrétním typu. Na tom pak tedy závisí výše a způsob plnění, stejně jako cena havarijního pojištění. Výběr toho správného produktu proto nikdy nepodceňujte, z velké části na tom závisí to, zda budete zpětně hodnotit havarijní pojištění jako výhodné, nebo naopak jako zbytečné.

Co havarijní pojištění pokrývá?

Již bylo zmíněno, že havarijní pojištění může pokrývat celou škálu potenciálních zdrojů poškození vozu. Patří mezi ně samozřejmě havárie, kterou nelze vyloučit nikdy. Ať již za ní bude stát vaše chvilková nepozornost anebo se nepodaří viníka určit, věřte, že ve chvíli, kdy k takové havárii dojde, budete velice rádi, že havarijní pojištění máte. Ne vždy totiž půjde o pouhé škrábnutí a v případě dnešních vozů se následky prakticky každé nehody počítají na desetitisíce, když ne statisíce. O vážných nehodách ani nemluvě.

Zapomínat nesmíme ale ani na další potenciální problémy. Mohou začít padat kroupy, vichřice shodí strom přímo na váš vůz, nebo se vaší ulicí prožene povodňová voda tak rychle, že si auto nestihnete odvézt. I v takových případech se budou náklady na likvidaci škod šplhat hodně vysoko.

Krádež a vandalismus jsou potom další problémy, které vás a vaše auto mohou potkat. Stačí jedna cesta alkoholem posilněných osob kolem vašeho parkovacího místa a neštěstí je na světě.

Možnost nastavit si typ pojištění přesně podle vašich potřeb a požadavků, fakt, že dnes již pojišťovny berou ohled na stáří vozu a smlouvu lze třeba každý rok aktualizovat, znamená, že cena nemusí být tak vysoká, jak si mnoho lidí stále představuje.

Nezapomínejte na svoji bezpečnost

Pojištění vašeho vozu chrání především vaši peněženku. Ještě důležitější je ale chránit zdraví a životy vaše a vašich blízkých. Pokud máte děti, nezapomínejte proto na koupi kvalitní autosedačky, stejně jako na pravidelné preventivní prohlídky a údržbu. Zvláště před delšími cestami zvažte prohlídku i „mimo kalendář“. Hodně nervů vám při cestě po silnicích, na kterých to příliš neznáte, může ušetřit také navigace, kterou lze dnes často sehnat i v zajímavé akci.

Mohlo by vás zajímat

Reklama

Komerční sdělení

Škoda Karoq: Rodinný dobrodruh

redakce