• redakce
  • Komerční sdělení
  • 30. června 2021
  • 07:00

Jak na výběr pračky

Umístění pračky se odvíjí od vašich bytových možností / Pixabay.com
Ať už vybíráte malou pračku pro potřeby single muže, nebo hledáte mašinu, která zvládne neustálý přísun špinavých svršků vaší početné rodiny, pomůže vám vědět, na jaké parametry se při nákupu zaměřit.

Co má umět ideální pračka Samozřejmě, zásadní je, aby prala. To ale není všechno. Měla by být ekologická, šetřit vodu i životní prostředí, nevydávat nadměrný hluk a velikostně odpovídat potřebám svého majitele. Kritérií, podle kterých by se měla pračka vybírat, je však celá řada. Před porovnáváním technických parametrů si nejprve odpovězte na následující otázky: kde bude nová pračka umístěná? Kolik do ní chcete investovat? Jak často ji budete používat? Kolik prádla bude běžně prát? Jakmile si vyjasníte základní požadavky, můžete se posunout k samotným vlastnostem vytipovaných praček.

Kam s ní?

Umístění pračky se odvíjí od vašich bytových možností. Pokud máte na pračku dostatek místa a případně i prádelnu nebo technickou místnost, nemusíte se omezovat na menší modely. Máte-li omezené prostorové možnosti, sáhněte po slim pračce či variantě s vrchním plněním. Nezapomeňte ale, že pro běžkou rodinu je třeba objem na alespoň 9 kilogramů prádla, pokud nechcete trávit praním více času, než je nutné. Zbývá-li vám prostor pro umístění pračky pouze v kuchyni, mohla by se vám hodit integrovaná varianta, která sladí dvířka pračky s dekorem vaší kuchyňské linky. Místo ušetří i pračka kombinovaná se sušičkou.

Technické parametry praček

Pračky se dělí do kategorií od A do G podle úspornosti. Čím úspornější model je, tím je většinou dražší. Cenu ovlivňuje i použitý motor: klasické modely byly nahrazeny motory inventorovými, novinkou jsou tzv. direct drive motory, které jsou tišší, výkonnější a úspornější, ale také finančně náročnější. Zaměřte se při výběru i na množství otáček a nabídku programů.

Vychytávky u vyšších modelů

Chcete něco navíc? Můžete volit z praček s funkcí šetrného parního praní, šestým smyslem nebo technologií Fuzzy logic, které prádlo převáží a vypočítá délku cyklu i potřebné množství pracího prostředku a použité vody. Chytré pračky navíc můžete prostřednictvím mobilního telefonu pustit třeba z práce, aby se pralo v období levného tarifu elektrické energie nebo tak, aby pračka doprala ve chvíli, kdy zaparkujete před domem.

Mohlo by vás zajímat

Reklama

Komerční sdělení

Škoda Karoq: Rodinný dobrodruh

redakce