• redakce
  • Komerční sdělení
  • 18. srpna 2024
  • 18:45

Jaký by měl být váš první investiční cíl? Základem je vytvořit finanční rezervu

Dostatečná finanční rezerva je důležitá, nikdy totiž nevíte, co se může stát / pla2na - stock.adobe.com
Dosáhnout finanční stability a svobody je cílem mnoha z nás. V dnešní době se k zhodnocení peněz často využívá investování do různých aktiv. Než se do toho ale pustíte, je důležité vytvořit si solidní finanční rezervu. Slouží jako polštář pro případ nečekaných událostí a může vám pomoci dosáhnout vašich dlouhodobých finančních cílů.

Budování finanční rezervy

Prvním krokem by mělo být stanovení výše rezervy. Ta může být pro každého jiná. Obecně se doporučuje, že by měla pokrýt vaše životní náklady na 3 až 6 měsíců. Tedy například pokud ztratíte zaměstnání či onemocníte, alespoň tři měsíce zvládnete bez problémů splácet všechny své závazky. Je důležité mít přehled o tom, kolik měsíčně utratíte. Samozřejmě se můžete uskromnit, ale vždy je důležité mít rezervu na placení hypotéky, rodinných závazků a podobně.

Přehledný rozpočet vám také pomůže něco našetřit. Rozepište si své příjmy a výdaje a hledejte možnosti, jak ušetřit. Peníze můžete odkládat na spořicí účet, tento proces lze automatizovat, abyste si s tím nemuseli každý měsíc dělat starosti.

Nebo můžete investovat – a to i s malými částkami, může jít jen o pár stovek. Investovat byste ale vždy měli pouze peníze, které vám nebudou chybět. Vhod přijdou úrokové sazby v XTB – díky nim můžete zhodnotit i peníze, které jste zatím neinvestovali.

Záchranná síť

Dostatečná finanční rezerva je důležitá, nikdy totiž nevíte, co se může stát. Vědomí, že máte finanční polštář, vám pomůže zachovat klidnou hlavu i v případě nečekaných událostí. Může se stát, že přijdete o zaměstnání, budete v pracovní neschopnosti či vás potkají nějaké neočekávané výdaje. V tíživé finanční situaci je třeba mít k dispozici rezervu, díky které se vyhnete zadlužení.

Začátky investování

Pokud jste zajištění, pak se můžete pustit do investování. Díky tomu si můžete našetřit na důchod, pro děti a podobně – dosáhnete tak svých dlouhodobých finančních cílů. Mějte ale na paměti, že na rezervu byste sahat neměli – vždy je důležité mít dostatek financí pro jistotu. Naspořit ale samozřejmě můžete i více, finance vám pomohou zhodnotit investice do fyzických akcií a dalších aktiv.

Oblíbenou volbou je dlouhodobé pasivní investování. U toho je riziko poměrně nízké v porovnání s ostatními metodami. Navíc si s ním poradí i začátečníci. Nicméně jde o investici na několik let, proto je důležité si nejprve vytvořit finanční rezervu pro řešení akutních problémů. Později pak můžete zhodnocovat své úspory, které by jinak jen tak ležely na účtu. A to klidně i v krátkodobějším horizontu, pokud si chcete našetřit třeba na nový notebook nebo vybavení domácnosti.

Informace v tomto článku nepředstavují investiční poradenství, slouží pouze pro informační účely. Vždy zvažte své individuální okolnosti, toleranci k riziku a investiční cíle.

Mohlo by vás zajímat

Reklama

Komerční sdělení

Praktický průvodce implementací GDPR ve firmě

Anna Novotná