Co se stane s telefony Huawei po zablokování aplikací Google?

Zařízení Huawei budou v krátkodobém horizontu fungovat stejně jako dříve, potom ale zůstanou pozadu / Pixabay
Experti popisují odklon Googlu od Huawei jako trest smrti. Stávající uživatelé nebudou moci aktualizovat své aplikace. Stanou se proto zranitelnými vůči hackerům.

Rozhodnutí společnosti Google přerušit podporu čínské firmě Huawei by mohlo být pro tohoto technologického giganta smrtící. Huawei by tak své zákazníky vystavil potížím s kybernetickým zabezepčením jejich telefonů, jak to tvrdí experti jako například Eoin Keary, ředitel kybernetické firmy Edgascan.

Neschopnost uživatelů aktualizovat své aplikace je vážným problémem, protože se rychle stanou zastaralými a zranitelnými. Uživatelům telefonů Huawei zřejmě zůstanou navždy současné verze aplikací.  

Zařízení Huawei budou v krátkodobém horizontu fungovat stejně jako dříve, potom ale zůstanou pozadu. Podle Googlu budou mít stávající zařízení přístup do obchodu Play, ale není jasné, jak dlohou to ještě potrvá. To znamená, že aplikace Google Play zůstanou zatím k dispozici ke stažení a stejně tak ochrana Google Protect. 

Stávající zákazníci Huawei mají přístup k obchodu Play, ale už ne k aktualizacím. Všechny hlavní aktualizace Huawei obejdou, a to včetně bezpečnostních. Podle Kearyho, máte-li telefon Huawei, nebudete dostávat aktualizace zabezpečení. Pro Huawei je toto začátek konce, protože bezpečnost je dnes považována za samozřejmost. Pokud ale nebude telefon zabezpečen, lidé do něj nebudou chtít vkládat svá osobní data. 

Nové telefony Huawei nebudou mít přístup do Gmailu, Mapy Google a dalších aplikací. Společnost Google o tom zatím nevydala žádné prohlášení, ale je možné, že bude zrušen i přístup do obchodu Play. Když nebudou fungovat bezpečnostní aktualizace, riziko napadení hackery stoupá. „Nevidím důvod, proč si koupit zařízení Huawei, když nemůžete použít oficiální verzi Androidu,“ uzavírá Keary. 

Zatím budou mít zákazníci přístup k obvyklým aplikacím: Play, Gmail, Mapy Google, Asistent, Vyhledávání. Upgrade na novější verze už ale nebude možný. Vývojáři Google mají zakázáno spolupracovat s inženýry Huawei na aktualizacích. Jde o snadnou cestu, jak Huawei vyřadit z účasti na budování 5G sítě. Google o tomto problému odmítá diskutovat – rozhodnutí učinil krátce poté, co Huawei přidal na černou listinu nežádoucích sám americký prezident Donald Trump.    

Mohlo by vás zajímat

Reklama