Šéf Huawei sebevědomě tvrdí: Naše alternativa bude rychlejší než Android

Huawei je stále ještě na černé listině amerického ministerstva obchodu / Huawei
Google v květnu potvrdil, že přestane podporovat Android na nových zařízeních Huawei. Od té doby se společnost Huawei pokouší dokončit vývoj svého operačního systému.

Zakladatel Huawei Ren Zhengfei řekl, že nový operační systém, nazvaný HongmengOS, bude o 60 % rychlejší než systém Android, ale Huawei stále postrádá dostatečně kvalitní obchod s aplikacemi.

Podle dostupných zpráv bude mít HomgmengOS komerční název 'Ark OS' a očekává se, že bude představen na konferenci developerů v srpnu 2019. Příkaz prezidenta Trumpa na začátku června zakázal technologickým firmám obchodovat s Huawei.

Google pak potvrdil, že přestane podporovat Android na zařízeních Huawei. Operační systém Android je ústřední součástí telefonů Huawei, ale v důsledku tohoto zákazu by zařízení Huawei nemohla přistupovat k aplikacím Google, jako jsou Mapy nebo YouTube. Na konci června Donald Trump řekl, že zmírní omezení, která zakázala americkým společnostem obchodovat s čínským gigantem, ale podoba zmírnění zatím zůstává nejasná.

Nyní to vypadá, že Huawei je stále ještě na černé listině amerického ministerstva obchodu.  Když generální ředitel Huawei mluvil s francouzským časopisem Le Point, řekl, že práce na systému OS HongMeng je téměř hotová.

Naznačil, že Hongmeng bude univerzálním operačním systémem rozšířeným napříč mnoha IoT zařízeními. Potenciál pro soutěžení s Google Androidem nebo  MacOSem od Apple ale zatím nemá, protože na vlastním obchodu s aplikacemi se teprve pracuje.

Zprávy o vytváření vlastního operačního systému Huawei se objevily na konci května, krátce poté, co bylo pro ni zablokováno používání softwaru společnosti Google. Uniklé obrázky z Úřadu duševního vlastnictví Evropské unie údajně ukazují první snímky OS s názvem Ark. Zobrazují některá nastavení menu, informace o aplikacích a způsob jejich instalace.

Mohlo by vás zajímat

Reklama