Světový den bez mobilu je právě dnes: Digitální závislost přináší nespavost a výkyvy nálad

 
Další 2 fotografie v galerii
Telefon má zásadní vliv na to, jak spíme i jaké máme vztahy / Pixabay
Na 6. únor připadá světový den bez mobilu, který letos oslavíme již podvacáté. Iniciativu v roce 2001 založil francouzský spisovatel Phil Marso.

Chtěl tak odstartovat diskuzi o vlivu digitálních technologií na náš každodenní život, chování a zvyky.

V Česku se stejné problematice věnuje i terapeut Matěj Krejčí, zaměřuje se ovšem na dlouhodobý dopad. „Den bez mobilu vnímám jako ideální příležitost k otevírání této diskuze. Osobně takový den držím jednou za měsíc. Daleko více se ale zaměřuji na bezmobilní místa a časy během dne – někdy je to hodina a někdy i půlka dne. Záleží, zda potřebuji čas na kreativní tvorbu s absolutní pozorností, nebo řeším pracovní věci,“ vysvětluje s tím, že u jednoho dne by samozřejmě zůstat nemělo.

„Existuje nějaký prostor, kde by člověk neměl po ruce mobil?“ K otázce, kterou pokládá v úvodu knihy DigiDetox s podtitulem Jak na digitální minimalismus, došel Krejčí v době, kdy se začal blíže zabývat vztahem lidí a technologií. Odpověď dobře znal z vlastního života.

A právě své osobní zkušenosti doplnil poznatky z terapeutické praxe, ale také řadou vědecky podložených informací. Vznikl tak manuál k pochopení a správnému používání digitální technologie, který v prosinci vydalo nakladatelství Pointa.

„Už od dětství jsem si všímal, jaký vliv má technologie na přemýšlení lidí. Ale až v dospělosti jsem si uvědomil, jaké konkrétní dopady na nás má,“ popisuje terapeut a konzultant, který byl v minulosti součástí projektu Petra Ludwiga Konec prokrastinace. Podílel se také na vzniku dobročinné iniciativy DobroKáva, organizoval libereckou konferenci Svět patří smělým nebo Inspirativní rána Brno. Ve své praxi se věnuje terapiím zaměřeným na řešení, zabývá se psychologií, behaviorální ekonomií a neurovědami.

O digitální závislosti si začal více zjišťovat v době, kdy si zvykl používat internet (a zejména sociální sítě) jak pro vzdělávání, podnikání a networking, tak pro běžnou „konzumaci“. Ta však časem převážila. S tím přišla nespavost, horší soustředění, výkyvy nálad a nespokojenost. „Začal jsem si všímat, že nemám moc energie, usínám během dne, jsem nevrlý, když se mi vybije telefon. Kdykoli mi telefon zavibroval, bral jsem ho okamžitě do ruky. Neudržel jsem pozornost a častěji jsem zapomínal,“ popisuje.

Pátrání po tom, jak mít víc energie, být společenštější a celkově spokojenější, ho dovedlo k tématu kvalitního spánku. A to zase k digitálním technologiím a jejich nadužívání. „Mají zásadní vliv na to, jak spíme, jaké máme vztahy, jaký máme přístup sami k sobě, jaké informace vnímáme, jak se rozhodujeme, jak plánujeme a pracujeme,“ vypočítává Krejčí. Sám pro sebe začal hledat tipy a triky, jak to řešit, a na jejich základě vytvořil projekt DigiDetox. V reakci na zájem okolí potom připravil přednášku, následně workshop a řeč brzy přišla i na to, že by bylo dobré všechno sepsat do ucelené příručky.

Mohlo by vás zajímat

Reklama