• redakce
  • Mobily
  • 02. dubna 2020
  • 15:14

Co může coronavirus znamenat pro životní prostředí?

 
Další 1 fotografie v galerii
Rychlost šíření koronaviru má vliv také na hospodářství i na životní prostředí / Pixabay.com
Zavřené továrny nebo omezená výroba v Číně i jiných částech světa znamená také méně znečištěné ovzduší.

Nový koronavirus – COVID-19 byl už oficiálně WHO (Světovou zdravotnickou organizací) prohlášený 11. března za pandemii. Nákaza je tak už celosvětovým problémem. Rychlost jeho šíření má ale kromě lidského zdraví vliv také na hospodářství a v neposlední řadě i na životní prostředí.

Zlepšení ovzduší nad Čínou i Itálií

Virus se začal šířit těsně před koncem roku v čínské provincii Wu-chan. Karanténa postupně postihla vícero oblastí, což mělo za následek i zastavení výroby v místních továrnách. Vzhledem k tomu, že se v Číně vyrábí všechno možné, včetně známých značek mobilních telefonů, znamená to nedostatek zásob nebo zpoždění dodávek různého druhu zboží. Pozitivní na tom všem je, že díky tomu došlo k výraznému zlepšení ovzduší nad Čínou. Vědci z NASA (americký Národní úřad pro vesmír a letectvo) dokonce zveřejnili satelitní snímky, na kterých je vidět změna ovzduší nad Čínou. V zemi, kde je v některých oblastech smog problémem číslo jedna, je to tak dobrá zpráva.

Další snímky ukazují, že podobný vliv má coronavirus i na italské ovzduší, kde už je celá země v karanténě. Pokud to takto půjde dál, je možné, že dojde prvně od světové hospodářské krize na přelomu let 2008/2009 ke snížení vypouštěných emisí do ovzduší.

Lidé mění své chování

Vydrží to ale? Podle odborníků by stačilo snížit produkci skleníkových plynů jen o 25 %, což by mělo jen minimální vliv na produkci v továrnách, ale velký vliv na ovzduší. Kvůli různým omezením – karanténě, zavřeným školám či obchodům, zrušeným letům, zavřeným letištím, zrušeným masovým akcím lidé dokonce mění dočasně své chování. Například světová letecká doprava jenom v únoru zaznamenala pokles o 4,3 procenta, což je také dobrou zprávou pro ovzduší. 

Zatím jde ale jenom o dohady, jestli coronavirus nakonec povede k dlouhodobému snížení emisí. Pokud chceme, aby to vydrželo, měli bychom se podle toho také chovat. Jaké ponaučení si z toho vzít?

Nakupovat méně věcí, kupovat ty kvalitnější, které se dají opravit nebo déle vydrží. Promyslete si každou cestu do obchodu. 

  • To platí hlavně pro drobnou elektroniku, jako jsou mobilní telefony, které se houfně vyrábějí právě v Číně. Člověk by měl mít mobil alespoň dva roky, ale nejlépe co nejdéle. Jejich výroba je nesmírně náročná na životní prostředí a recyklace se týká, bohužel, jenom některých součástek. Investujte raději do kvality a zamyslete se, zda například váš starý iPhone 7 nemůže ještě posloužit vám nebo někomu z vaší rodiny, než ho zcela odepíšete.
  • Používejte proto také kryty na mobily nebo tablety, díky nim elektronika déle vydrží. Například s kryty na iPhone 7 a na jiné starší kvalitní modely zůstávají tyto přístroje déle funkční.
  • Dobře si promyslete nákup potravin, kde, co a kolik toho kupujete. Snažte se vše spotřebovat a co nejméně toho vyhazovat.
  • Přemýšlejte více nad způsobem, jakým cestujete. Musíte jet na dovolenou letadlem? Nebude lepší, když se vydáte do nějakého kempu s obytným autem nebo když pojedete do penzionu jen kousek za hranicemi? Možností je mnoho. 
  • To samé platí také pro byznys. Je potřeba létat na služební cesty, nestačil by online konferenční hovor?

Právě zaměstnavatelé možná díky koronaviru zjistí, že i pro ně je lepší, pokud zaměstnanci nechodí každý den do práce, nejezdí tak neustále autem a pracují častěji z domu.

Mohlo by vás zajímat

Reklama