Experti vyvracejí, že za koronavirus mohou mobilní sítě páté generace

V Česku zatím sítě páté generace spuštěny nebyly / Pixabay
Konspirační teorie spojují se vznikem nového typu koronaviru testování sítí páté generace. Čína skutečně spustila 5G sítě na konci loňského roku a jedním z 50 čínských měst, kde se nový standard začal testovat, byl také Wu-chan, odkud se virus rozšířil do celého světa.

Mohou tedy sítě páté generace opravdu za vznik koronaviru, případně mohou mít i nějaké další zdravotní důsledky pro člověka?

Podle oslovených expertů z oblasti informačních technologií je spojování 5G se vznikem koronaviru naprosto nesmyslné. “To, že 5G může potlačit imunitní systém nebo dokonce že využívá elektromotorického napětí, aby otevírala póry v kůži a vkládala cizí DNA do krevního oběhu a buněk, je opravdu absurdní,” odmítá některé hoaxy Petr Loužecký a dodává, že strach z nového standardu je, jako už mnohokrát v historii lidstva, způsoben především strachem z neznámého. “Vzpomeňte si, jak se v 90. letech podobné konspirace šířily v souvislosti s používáním mobilních telefonů, wi-fi sítí a dokonce i mikrovlnými troubami,” říká Loužecký.

Podle něj je v tomto ohledu zajímavé, že například negativní vliv solárií na lidské zdraví prokázán byl, ale takovou vlnu odporu to nevzbudilo. “Naopak, řada lidí se v nich vědomě opaluje neustále,” dodává.

Solária, která kůži ozařují UV zářením, jsou podle Světové zdravotnické organizace každoročně zodpovědná za vznik 10 tisíc zhoubných melanomů u obyvatel Evropy, Austrálie a USA a připisuje se jim také 430 tisíc onemocnění jinými typy nádorů kůže. Zatímco ale solární studia nikdo násilně nezavírá, tak proti používání sítí páté generace už lidé podepisují petice, svolávají demonstrace a v několika zemích odpůrci dokonce zapálili stožáry s 5G anténami a došlo už také k napadení pracovníků telekomunikačních firem.

V Česku zatím sítě páté generace spuštěny nebyly, ale i tady už se část veřejnosti k novému standardu staví negativně. Soutěž o frekvence pro 5G síť ještě neproběhla, stát už ale vybral pět tuzemských měst, kde se nový standard bude testovat.

Jedním z nich je také Jeseník na Olomoucku, kde se část místních obyvatel proti této aktivitě postavila a volají dokonce po referendu. S testováním 5G sítí nesouhlasí právě kvůli možným zdravotním dopadům. “Provoz sítí je velmi striktně regulován, jsou nastaveny velmi přísné normy. V tomto směru nejde ani tak o to, jakou generaci sítě mají, ale o to, na jaké frekvenci tedy vlnové délce vysílají, jak „silné“ jsou vysílače a jaká je jejich hustota v krajině či zástavbě,” vysvětluje Loužecký.

Přesto je ale podle jeho slov dobře, že se tématu věnuje velká pozornost, protože mobilní sítě jsou z pohledu lidstva používány velmi krátce a je tedy třeba sledovat jejich případný vliv na lidský organismus.

Někteří technologičtí odborníci se domnívají, že sítě páté generace, které slibují především kratší odezvu a několikanásobně vyšší rychlost, nejsou v současné době pro běžného uživatele potřebné, důležitější stále bude cena než absolutní rychlost či doplňkové služby ve formě rychlejší latence či řízení kvality toku dat, které 5G umožňuje. Karel Diviš ze společnosti IDC-softwarehouse se domnívá, že sítě budou mít pozitivní efekt hlavně v korporátní sféře, kde zvýšení rychlosti internetu umožní větší využití cloudových služeb.

Mohlo by vás zajímat

Reklama