Nebezpečný mobilní malware WAPDropper vás může přihlásit k odběru placených služeb

WAPDropper je opravdovou multifunkční hrozbou / Pixabay
Check Point Research odhalil nový malware, který uživatele přihlásí bez jejich vědomí k odběru prémiových služeb telekomunikačních společností v Thajsku a Malajsii.

WAPDropper je navíc multifunkční hrozba, takže může do infikovaného zařízení se systémem Android stahovat a instalovat další škodlivé kódy. Check Point varuje, že útočníci mohou WAPDropper rychle upravit a využít k novým kyberútokům.

Jak WAPDropper funguje?

Útok začíná stažením infikované Android aplikace z neoficiálního obchodu s aplikacemi. WAPDropper následně kontaktuje svůj řídící C&C server a stáhne modul pro odběr prémiových služeb. Po stažení modulu přihlásí WAPDropper uživatele bez jeho vědomí k odběru prémiových, placených služeb legitimních telekomunikačních společností.

V některých případech je k dokončení odběru placených služeb vyžadováno ověření pomocí CAPTCHA, aby odběr nemohl být proveden automatizovaně a musel vše potvrdit uživatel. WAPDropper ovšem podobný test umí obelstít pomocí služeb čínské společnosti Super Eagle, která nabízí machine learning řešení pro rozpoznávání obrázků.

WAPDropper je opravdovou multifunkční hrozbou. Nyní je sice používán pro odběr placených služeb, ale útočníci mohou jeho funkčnost kdykoli změnit.

"V roce 2020 jsme viděli výrazný nárůst podobného typu maskovaných hrozeb, které se nenápadně instalují do telefonu uživatele a poté stahují další malware. V první polovině roku tvořily tyto škodlivé kódy téměř polovinu všech mobilních malwarových útoků. Očekávám, že ani v roce 2021 se situace nezmění. Znovu proto varujeme uživatele před instalací aplikací z neoficiálních obchodů,“ říká Petr Kadrmas, Security Engineer Eastern Europe v kyberbezpečnostní společnosti Check Point.

Mohlo by vás zajímat

Reklama