Světové prodeje chytrých telefonů porostou podle analytiků v roce 2021 o 11 %

Levnější 5G telefony pomohou v letošním roce rychlému růstu prodejů napříč všemi regiony / Pixabay
Na 5G modely připadne v roce 2021 podle předpovědi 35 % prodaných chytrých telefonů. Rostoucí dostupnost 5G sítí v kombinaci s rozšiřující se nabídkou 5G chytrých telefonů s cenami začínajícími již kolem 5 tisíc Kč (200 dolarů) totiž zvedne poptávku zejména na vyspělých trzích a v Číně.

Analytici společnosti Gartner vydali nejnovější předpověď vývoje trhu chytrých telefonů, podle níž bude v roce 2021 koncovým uživatelům prodáno 1,5 miliardy zařízení, což bude představovat meziroční růst o 11,4 %.

„V minulém roce spotřebitelé omezili své výdaje na chytré telefony, nicméně dostupnost nových modelů povede k zásadnímu oživení poptávky v letošním,“ říká Anshul Gupta, senior ředitel výzkumu v Gartneru. „Spojení odložených výměn chytrých telefonů za nové a dostupnosti levnějších 5G modelů povede k výraznému nárůstu prodejů v roce 2021.“ Analytici Gartneru tak očekávají, že se prodeje chytrých telefonů v roce 2021 vrátí na úroveň roku 2019. 

Po více než desetiprocentním (10,5 %) propadu v roce 2020 způsobeném především dopady pandemie na celé odvětví tedy analytici očekávají opětné oživení, a to zejména na vyspělých trzích v Asijsko-pacifickém regionu, západní Evropě a latinské Americe.

5G se stane dalším růstovým milníkem trhu chytrých telefonů. Gartner odhaduje že letos bude celosvětově prodáno více než půl miliardy (539 milionů) 5G telefonů, tedy asi 35 % všech prodaných chytrých telefonů (oproti 213 milionům v roce 2020 a necelým 17 milionům v roce 2019).

„5G se stává standardní výbavou špičkových modelů, zejména v USA, Číně, Japonsku a Jižní Koreji,“ dodává Anshul Gupta. „Díky nástupu levnějších modelů rostou prodeje 5G modelů masivně zejména v Číně, kde již letos dosáhnou 59,5 % podílu mezi nově prodanými přístroji. Levnější 5G telefony, které přicházejí na trhy mimo Čínu, pak v letošním roce pomohou rychlému růstu prodejů napříč všemi regiony.“

Mohlo by vás zajímat

Reklama