Evropská komise představila návrh na sjednocení portů pro nabíjení

Nabíječky budou muset odpovídat standardu USB-C / Pixabay
Evropská unie se již mnoho let snaží prosadit legislativu pro jednodušší užívání elektroniky. Dnes představila inovovaný návrh na standardizaci nabíjecích portů. Tento krok má snížit množství elektronického odpadu a ochránit tak životní prostředí.

Snížit množství elektronického odpadu se podle Radima Tlapáka, ředitele internetového obchodu BatteryShop.cz, Evropské unii, ani pomocí legislativních opatření, dosud příliš nedaří.

Nejblíže byla v roce 2018, kdy se Evropská komise pokusila ujednotit podobu nabíjecích portů. Díky tomu by se snížila nutnost pořizovat nabíjecí adaptér pro každé zařízení zvlášť. Tento návrh však neprošel, proti se postavil zejména přední výrobce elektroniky společnost Apple. Představitelé firmy argumentovali tím, že vynucení jednoho portu by omezilo inovace v tomto odvětví a navíc by paradoxně vedlo k navýšení elektronického odpadu, protože uživatelé iPhonů by byli nuceni přejít na nové kabely.

Evropská unie si v reakci na neúspěch s prosazením návrhu nechala zpracovat studii, která ukázala, že polovina všech nabíjecích kabelů prodávaných s mobilními telefony měla konektor USB micro-B, 29 % poté konektor USB-C a 21 % konektor Lightning využívaný právě přístroji značky Apple.

Studie navrhla pět variant společné nabíječky, která kombinuje různé porty na zařízeních a adaptérech. V loňském roce byla diskuse na toto téma opět otevřena, protože Evropský parlament drtivou většinou hlasoval pro společnou nabíječku. To se odráží i v dnešním návrhu Evropské komise, která odhaduje, že zlikvidované a nepoužité nabíjecí kabely vyprodukují více než 11 000 tun odpadu ročně. Jen v Evropské unii se za poslední rok prodalo zhruba 420 milionů mobilních telefonů a dalších přenosných elektronických zařízení, které vyžadují nabíjení kabelem.

Inovovaný návrh Evropské komise uvádí, že výrobci elektroniky od smartphonů přes tablety, čtečky až po fotoaparáty, budou muset využívat jednotnou koncovku pro napájecí kabely. Nabíječky tak budou muset odpovídat standardu USB-C. Nabíječka by pak neměla být součástí balení při koupi nového přístroje.

Návrh však musí ještě podpořit Evropský parlament i jednotlivé členské státy. Proto od představení návrhu opatření k jeho zavedení do praxe uplynou roky. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama