Odolný displej a nabíjení sluneční energií, tak vypadá budoucnost smartphonů

Na perovskitový materiál se nahlíží i jako na ideální materiál pro solární panely / Pixabay
Technologie chytrých telefonů se v posledních letech neustále zlepšuje. Smartphony jsou odolnější vůči pádům, jejich baterie vydrží déle, mají lepší výkon, a disponují stále pokročilejšími kamerami.

Stále však mají obrazovky, které praskají a snadno se rozbijí. Inženýři pracují na nápravě. Má to však jeden zádrhel.

Vědci již dosáhli pokroku s olovnatými halogenovými perovskitovými (LHP) obrazovkami. Displeje slibují ideální jas, povrch, který se snadno udržuje čistý, a hlavně prvotřídní odolnost.

Tento materiál na bázi nanokrystalů se jeví jako slibný, ale je příliš citlivý na světlo, teplo a vodu. Proto je to stále laboratorní displej. Rovněž z materiálu údajně unikají kovové ionty, což není pro výrobek spotřební elektroniky zrovna ideální.
 
Inženýři na materiálu stále pracují. „Náš tým chemických inženýrů a vědců vyvinul proces obalování nebo vázání nanokrystalů do porézního skla,” vysvětluje chemický inženýr Jingwei Hou z univerzity v Queenslandu.
 
Podle něj je tento proces klíčem ke stabilizaci tohoto materiálu. Rovněž se tím zvýší jeho účinnost a zamezí to úniku toxických iontů olova.
 
A jako bonus - na perovskitový materiál se nahlíží i jako na ideální materiál pro solární panely. Může tedy fungovat jako displej, ale lze jej přizpůsobit tak, aby přitom proměnil sluneční světlo na elektřinu. Mohl by tedy dobíjet telefon s pomocí slunce.
 
Zdroj: Science

Mohlo by vás zajímat

Reklama