Poptávka po smartphonech podle analytiků v zemích V4 neklesá, opět dominuje Samsung

Dlouhodobé problémy s nedostatkem čipů intenzivněji dopadly na produkci smartphonů s podporou sítí 4G / Samsung
Odbyt chytrých mobilních telefonů v zemích Visegrádské skupiny vloni meziročně vzrostl o 25,2 procenta. Podle informací analytiků společnosti IDC nakoupili zákazníci v České republice, Maďarsku, Polsku a na Slovensku celkem 17,1 milionu nových přístrojů.

Lídrem trhu v zemích V4 se po roce opět stala firma Samsung, která obsloužila bezmála třetinu regionálního trhu.

Přetrvávající nedostatek komponent a problémy globální logistiky vloni poznamenaly výkony celou řadu oborů a nevyhnuly se ani segmentu mobilních telefonů.

Někteří jejich výrobci ale dokázali čelit problémům lépe než konkurence. Díky tomu své produkci zajistili vyšší dostupnost na trhu, což pro dosažení tržního úspěchu v roce 2021 v podstatě stačilo. „Hlavním problémem výrobců nebylo, jak zvýšit své prodeje, ale kolik kusů jsou schopni na trh vůbec dodat,“ říká Zdeněk Kroužel ze společnosti IDC, a dodává: „Poptávka po chytrých mobilních telefonech byla v roce 2021 stále velice silná a prodejní kanály udaly v podstatě vše, co bylo k dispozici.“

Dlouhodobé problémy s nedostatkem čipů intenzivněji dopadly na produkci smartphonů s podporou sítí 4G. Jejich zastoupení na trhu se vloni poměrně výrazně snížilo. Výrobci rasantně navýšili produkci modelů vybavených modernějšími čipsety 5G. Ve výsledku získaly více než třetinový podíl na celkovém odbytu, přičemž ještě v roce 2020 jejich zastoupení nepřekročilo hranici 5 procent. 

Zvyšující se podíl telefonů s podporou technologií 5G souvisí zejména s tím, že výrobci rozšířili jejich nabídku i do cenově dostupnější střední třídy zařízení. Samotná podpora sítí páté generace tedy nepředstavuje nejdůležitější parametr pro koupi nového zařízení.

Souvisí to i s jejich dostupností a se skutečností, že výkonnostní parametry technologie 4G pro většinu uživatelských činností nepředstavují žádné omezení. Spotřebitelé i vloni vybírali telefony především podle preference značky, kvality fotoaparátu, výdrže baterie, kapacity uložiště, a hlavně dle výše svého rozpočtu.

Analytici společnosti IDC předpokládají, že problémy v zásobování čipů přetrvají minimálně ještě v prvním pololetí roku 2022. Situace se ale bude průběžně zlepšovat.

Specifika trhu smartphonů v zemích V4

Na globálním odbytu chytrých mobilních telefonů se prodeje v zemích Visegrádské skupiny vloni podílely hodnotou 1,3 procenta. Předloni šlo o 1,1 procenta. Z pohledu dodavatelů tedy zjevně nejde o klíčová odbytiště. Tempo růstu odbytu smartphonů v zemích V4 ale vloni překonalo výkon globálního trhu zhruba čtyřnásobně.

Největšími světovými výrobci chytrých mobilních telefonů se vloni staly firmy a značky Samsung, Apple, Xiaomi, OPPO a vivo. V lokálním žebříčku největších dodavatelů do zemí V4 ale figurují jen první tři uvedené, v pořadí Samsung, Xiaomi a Apple. Čtvrtou pozici obsadila firma realme a pátou Lenovo se značkou Motorola.

„V zemích Visegrádské skupiny pozici lídra opět obsadila společnost Samsung. Podařilo se jí společně s Xiaomi a realme převzít většinu tržního podílu čínské firmy Huawei, kterou výrazně handicapuje nedostupnost služeb Google v jejích zařízeních,“ říká Zdeněk Kroužel a dodává: „Huawei většinu svých marketingových aktivit soustředí do segmentů, kde se mu daří o poznání lépe. Jde například o chytré hodinky, monitory nebo notebooky.“

Zdroj: IDC

Mohlo by vás zajímat

Reklama