Mýty okolo repasovaných telefonů. Na co si dát skutečně pozor?

Mezi použitým a repasovaným zařízením je řada rozdílů / Pixabay
Podle aktuálního průzkumu by si 63 % Čechů koupilo chytrý telefon přes internet. Pokud jde ale o repasovaná zařízení, nakupující naráží na nezodpovězené otázky, které je od nákupu odrazují. Jaké mýty to jsou a jak je to doopravdy?

Na světě je více telefonů než lidí a jejich zátěž na planetu, ale i naše šuplíky s nepotřebnými věcmi, se začíná rapidně zvyšovat. 700 milionů nevyužitých telefonů leží dle průzkumu společnosti Swappie (ve spolupráci s výzkumnou agenturou Kantar) jen v evropských domácnostech, a to i přesto, že je většina z nás nikdy nepoužívá.

Prodloužení jejich životnosti ale může ušetřit přírodu, peníze, a s tím i spoustu starostí. Výhody jsou tedy nesporné – telefony jsou důkladně testované, šetří přírodu a dají se sehnat až o 40 % levněji, než jejich nové modely. Co tedy Čechům brání v jejich pořízení?

Repasovaný znamená použitý

Toto je nejběžnější mýtus, který se repasovaných telefonů týká. Mezi použitým a repasovaným zařízením je totiž řada rozdílů – repasovaný telefon je narozdíl od toho použitého testovaný, servisovaný, vyčištěný a nabízený s možností vrácení zdarma. Repasované telefony mohly patřit jinému majiteli, než se dostaly do rukou svého kupce.

Certifikované společnosti však po odkoupení od původních majitelů telefony testují, čistí a nahrazují nefunkční komponenty, aby se ke svému kupci dostaly v perfektním stavu. Řeší také jejich původ, abyste si mohli být jistí, že nekupujete kradená zařízení. Naopak chytré telefony z druhé ruky nebo použité smartphony jsou dodávány přesně tak, jak je zanechá předchozí uživatel, bez jakýchkoliv úprav nebo vylepšení.

Baterie nevydrží dostatečně dlouho

Při repasování je nutné pečlivě zkontrolovat stav baterie každého telefonu a zajistit tak, že bude optimálně fungovat. Swappie například v roce 2021 prodalo díky tomuto procesu telefony s průměrnou kapacitou baterie 95 %. Vždy však dbejte na to, aby byla garantovaná kapacita baterie vyšší než 80 %, což je dle technologických standardů hodnota pro optimální fungování, pokud je kapacita nižší, je nezbytné baterii vyměnit. Jestliže vnímáte potřebu mít baterii se 100% kapacitou, někteří prodejci tuto možnost za lehký příplatek nabízí a instalují vám baterii novou.

Telefon nebude fungovat jako nový

Repasování telefonu zpravidla zahrnuje také důkladné testování. Společnosti každé zařízení podrobují kontrole – například ve Swappie je to 52 různých kroků, které testují funkčnost a zajišťují vysokou kvalitu telefonů. Pokud jsou při testování nalezeny součástky, které je třeba vyměnit, je třeba použít standardizované materiály, které prošly testováním kvality. Swappie používá testované komponenty, ale také originální součástky z iPhonů, které získává díky systému recyklace nefunkčních telefonů. Díky tomu dále snižuje zvyšující se množství elektroodpadu – toho se v roce 2019 vyprodukovalo téměř 54 milionů tun, do roku 2050 se očekává nárůst dokonce na 110 milionů tun ročně. 

Pokud telefon stojí méně, musí mít nějakou vadu

Všechny repasované telefony by měly být plně funkční, tak jako nové modely. Mnohdy je tak jediným rozdílem vizuální stránka zařízení, kdy mohou mobily nést drobné známky opotřebení, záleží vždy na volbě konkrétního modelu. Nejčastěji se jedná o nepatrné škrábance a pokud má telefon silnější známky opotřebení, projeví se to také na ceně, která je pak velmi výhodná. Tento nedostatek navíc může zůstat skrytý díky obalu. Vzhledem k tomu, že vzhled nijak neovlivňuje funkčnost telefonu, vyplatí se repasování nejen díky ušetřeným financím, ale i emisím oxidu uhličitého vyprodukovaným při výrobě – například sestavení jednoho iPhonu 12 vygeneruje 82 kg oxidu uhličitého, což je zhruba tolik, kolik váží průměrný muž v Česku.

Prodejce bude nespolehlivý

Při online koupi repasovaného telefonu platí stejná pravidla jako při jiných internetových nákupech. Porovnejte tak možnosti, jaké trh nabízí, a hlavně se ujistěte, že je obchod či prodejce certifikovaný a důvěryhodný. V ideálním případě byste se měli rozhodnout pro nákup repasovaných přístrojů v certifikovaných obchodech, protože jejich produkty jsou vždy podrobeny rozsáhlému testování, aby byla zajištěna jejich nejvyšší kvalita. Projděte si recenze ostatních spotřebitelů o obchodě a telefonu, abyste zjistili, co o výrobku a společnosti říkají ostatní spotřebitelé.

Příkladem takového zdroje je třeba Trustpilot, kde je možné zjistit, zda je společnost důvěryhodná, a to prostřednictvím referencí a recenzí ostatních spotřebitelů. Obchodník by měl také dbát na budování důvěry u zákazníků, a to například díky poskytování záruční lhůty a vrácení zdarma.

Co se starým smartphonem? Zkuste ho prodat

Výše zmíněný průzkum agentury Kantar ukázal zajímavé zjištění: svůj chytrý telefon někdy prodalo jen 17 % Čechů – a to i přesto, že svůj starý telefon nepoužívají. Více než polovina Čechů (64 %) si svůj telefon pro jistotu nechává, ačkoliv více než čtvrtina z nich potvrzuje, že toto zařízení od té doby ještě nikdy nevyužili. Telefony tak mnohdy leží Čechům v šuplíku, ačkoliv by je mohli lehce prodat.

Tím, že zařízení vrátíte zpět do oběhu, navíc přispějete nejen ke snížení množství elektronického odpadu, ale také díky prodeji získáte část vaší investice zpět. Prodej telefonu může být opravdu jednoduchý – stačí se podívat na ověřené firmy, které repasovaná zařízení prodávají (a často je právě také vykupují) a nabízí možnost poslání telefonu a stejně tak vrácení zdarma, pokud se cena po kontrole změní a nevyhovuje. Součástí tohoto “balíčku” je také bezpečné vymazání dat.

Zdroj: Swappie, Kantar

Mohlo by vás zajímat

Reklama