Majitele notebooků od HP čeká výměna baterií: Hrozí nebezpečí vzplanutí

Již potřetí za poslední čtyři roky vydala HP varování týkající se baterií / HP
Máte notebook od společnosti HP? Potom byste si měli ověřit, zda právě vám není určena výzva k výměně baterie. Jinak riskujete její přehřátí, nebo dokonce požár celého zařízení.

Společnost HP si vzpomněla na desítky tisíc dalších baterií v přenosných počítačích. Má strach, že by se mohly vznítit. Hardwarový gigant rozšiřuje dřívější výzvu, která nyní obsahuje dalších 28 500 lithium-iontových baterií, což představuje celkový počet až 78 500 baterií podle oznámení americké Komise pro ochranu spotřebních výrobků (CPSC). Vyplývá to z oznámení HP z loňského ledna, ve kterém uvádí přibližně 50 000 baterií. Potřetí za poslední čtyři roky vydala HP varování týkající se baterií.  

CPSC učinil oznámení minulé úterý, ale HP dal poslední výzvu veřejnosti už 17. ledna 2019. Opožděné oznámení CPSC bylo způsobeno nefungováním vládních úřadů, které trvalo od 22. prosince 2018 do 25. ledna 2019, což z něj učinilo nejdelší výpadek v historii USA.

Společnost HP uvedla, že rozšířila možnosti stažení baterií z notebooků a mobilních pracovních stanic kvůli obavám o další nebezpečí požáru. „Společnost HP obdržela osm nových zpráv o akumulátorech v USA, které se přehřály, roztavily nebo zuhelnatěly, včetně jedné zprávy o menším zranění a dvou zpráv o škodách na majetku v celkové výši 1 100 USD,“ vysvětluje CPSC.

Baterie byly instalovány do notebooků a mobilních pracovních stanic prodávaných od prosince 2015 do dubna 2018. Byly také prodávány samostatně od prosince 2015 do prosince 2018. Komise doporučila, aby spotřebitelé „okamžitě“ navštívili internetové stránky společnosti HP, kde mají vyhrazenou stránku pro uživatele, aby si ověřili, zda je jejich baterie na výzvě k výměně. Společnost HP také vyzvala uživatele, aby se nepokoušeli sami vyjímat baterie, protože by to mohlo být nebezpečné.

„Tyto baterie mají potenciál přehřátí, což představuje možnost požáru a nebezpečí popálení,“ vysvětlila firma. „Z tohoto důvodu je nutné baterii znovu zkontrolovat, i když jste tak učinili dříve a byli informováni, že je vše v pořádku. Pokud jste však již obdrželi náhradní baterii, toto se vás netýká.“

Společnost HP uvedla, že poskytuje bezplatnou výměnu baterií autorizovanými techniky. Firma navíc vydává aktualizaci, která ovlivňuje hardware v režimu „bezpečnosti baterií“, takže notebook nebo pracovní stanici lze bezpečně používat bez baterie připojením k napájecímu adaptéru HP. Pokyny jsou k dispozici na webových stránkách společnosti HP, které vysvětlují, jak aktivovat bezpečnostní režim baterie. Společnost doporučuje, aby uživatelé okamžitě zapnuli bezpečnostní režim napájení.

Mohlo by vás zajímat

Reklama