Konec otravných skupin na WhatsApp: Nikdo vás už do nich nepřidá bez vašeho svolení

Už byste bez svého souhlasu neměli být přidáváni do spamových skupin / Pixabay
Nová funkce aplikace WhatsApp znemožní přidávat vás do skupin, ke kterým se připojit nechcete. Budete potřebovat novou aktualizaci a již aktivovaní přátelé budou potřebovat povolení. Pokud funkci aktivujete, cizinci vás nebudou moci přidávat do spamových skupin.

Díky nové funkci se tak můžete sami rozhodnout, ke které skupině na WhatsApp se připojíte. Ve svém nastavení si vyberete ze tří možností, a to od „nikdo“ přes „moje kontakty“ až po „všichni“.

Služba vlastněná Facebookem uvedla, že tato funkce je pro některé uživatele již k dispozici a v následujících týdnech bude k dispozici po celém světě. Když dosud měl někdo vaše kontaktní údaje, mohl vás bez vašeho svolení přidat do skupinového chatu. Přidání do skupinového chatu vaše telefonní číslo zpřístupnilo stovkám lidí, což je důvodem obav o soukromí. Nyní je ale k dispozici kontrola. 

V Indii začne služba fungovat už tento měsíc. WhatsApp zde totiž má více než 200 milionů uživatelů a byl kritizován za šíření dezinformací. Série davových lynčů, podporovaných obrazy šířenými přes aplikaci, ohrozila v zemi až 40 lidí na životě.

Proto nová funkce omezí zneužití a znepřístupní telefonní čísla. Existuje i další důvod pro zavedení systému pozvánek do chatu. Můžete se dostat do skupiny, o kterou nemáte zájem a následně ji opustíte. To ohrozí vaše vztahy s přáteli, kteří vás do skupiny přidali.   

A jak si tedy vše nastavit? K dispozici bude nastavení ochrany osobních údajů, ke kterému se dostanete klepnutím na účet „soukromí“ a „skupiny“. Pak se na obrazovce objeví tři už zmiňované možnosti: nikdo, moje kontakty a všichni.

Rozhodnete-li se pro volbu nikdo, nebude vás moci nikdo přidat do skupiny, aniž by vám poslal pozvánku. Stejně to platí i u voleb moje kontakty a všichni. I tehdy vám někdo ze seznamu moje kontakty nebo u volby všichni administrátor skupinového chatu bude muset pomocí individuálního chatu poslat pozvánku, která vyprší tři dny po obdržení. Docházelo totiž k situacím, kdy lidé byli bez svého souhlasu přidáváni do spamových skupin, a to opakovaně i poté, když se rozhodli tyto skupiny opustit.

Mohlo by vás zajímat

Reklama