Nejrychlejší superpočítač světa, který zvládne trilion operací za vteřinu, postaví Američané do dvou let

Frontier by měl mít výpočetní sílu jako současných 160 superpočítačů dohromady / Oak Ridge National Laboratory
Vypadá to, že v USA budou, co se týká nejmodernějších technologií, opět napřed. Ministerstvo energetiky Spojených států amerických totiž právě začalo spolupracovat se společností Cray Inc. a firmou AMD (Advanced Micro Devices) na přípravě speciálního počítače (označený je jako „Frontier"), jenž zvládne 1,5 exaflopu. To je úroveň přibližně 50x vyšší, než jakou zvládají nejlepší stroje současnosti.

Zástupci amerického ministerstva energetiky nyní prozradili, že do vývoje nových technologií a systémů, které přinesou pokrok v oblastech jako je AI nebo strojové učení, půjde během dvou let až 600 milionů USD.

Frontier dosáhne svým výkonem za hranici jednoho exaflopu, tedy trilionu operací za vteřinu. Superpočítač bude umístěn v laboratořích v Oak Ridge, Tennessee a jestliže vše půjde podle plánu, tak by měl mít výpočetní sílu jako současných 160 superpočítačů dohromady.

Tato škála moderní výpočetní síly bude užitečná pro komplexní modelování, jež lépe zvládne i předpovědi přírodních katastrof, změny klimatu či dokonce i komplexní lékařské analýzy.

Přestože se Frontier možná stane nejrychlejším strojem, i Čína má své želízko v ohni: připravuje také superstroj operující též v exa-škále, ovšem měl by být hotový dokonce již příští rok.

Čína také v současnosti překonává USA v počtu superpočítačů: v USA je jich jen 109, přičemž v Číně už 227. Připomínáme i to, že americké státní organizace a Intel spolupracují na exa-škálovém počítači „Aurora", který by měl být dokončen také v roce 2021 v laboratořích v Chicagu.

Mohlo by vás zajímat

Reklama