Specialisté zjistili, že Facebook aktivuje kamery na modelech iPhone bez vědomí jejich majitelů

Ačkoli to vypadá jako chyba, problém vzbuzuje mezi uživateli obavy / Pixabay
Facebook se znovu dostal pod palbu kritiky kvůli soukromí uživatelů. Aplikace totiž podle všeho aktivuje kamery iPhone bez jejich vědomí. Tento problém postihuje pouze smartphony, které fungují na iOS 13.2.2.

Joshua Maddux byl první, kdo upozornil na tento problém, a na Twitteru sdílel video ukazující, jak to funguje. „Když je aplikace otevřená, aktivně používá kameru, “napsal ve svém příspěvku.

„V aplikaci jsem našel chybu, která zapíná nečekaně kameru ve chvíli, když si prohlížíte novinky ve feedu," dodal. Dalším testováním zjistil, že se tento problém týká zařízení iOS běžících na 13.2.2. Uživatelé se staršími operačními systémy by se proto neměli stát oběťmi této špionážní taktiky Facebooku. 

Guy Rosen, víceprezident pro integritu Facebooku odpověděl na Twitteru, že firma zahájila vyšetřování. Mluvčí Facebooku sdělil: „Nedávno jsme zjistili, že verze 244 aplikace iOS na Facebooku se v režimu na šířku nesprávně spustila. Když jsme tento problém minulý týden  ve verzi 246 vyřešili, omylem jsme udělali chybu, která způsobila, že aplikace částečně navigovala na obrazovku fotoaparátu vedle News Feed, když uživatelé klepli na fotografie. Nezaznamenali jsme ale žádný důkaz o tom, že by kvůli této chybě byly nahrány fotografie nebo videa“

Maddux se ale nedomnívá, že zapnutí fotoaparátu bylo neúmyslné. „Ano... Používáte tuto chybu k nahlédnutí do soukromého života lidí. Haha," odpověděl na tweet. Další uživatel Twitteru také nesouhlasí s prohlášením Facebooku: „Proč lžete o úmyslném přístupu k něčímu fotoaparátu/mikrofonu tím, že říkáte, že jde o „chybu“? A dodal, že Facebook sbírá také data od uživatelů bez účtů. Abyste zablokovali průnik do vašeho Facebooku, navrhuje Maddux vypnout přístup k fotoaparátu v nastavení vašeho smartphonu. Oblast, kde se aplikace pokouší kameru použít, se pak zobrazí jako černá. 

Ačkoli to vypadá jako chyba, problém vzbuzuje mezi uživateli obavy. Znovu se diskutuje o ochraně osobních údajů uživatelů Facebooku. Aplikace totiž před použitím fotoaparátu nepožaduje povolení, ani uživatele neinformuje o aktivaci fotoaparátu.

 
Buďte první

Mohlo by vás zajímat

Reklama