Poprvé došlo k teleportaci informací mezi dvěma čipy, bude tak možné chránit data

Vytvoření zapleteného spojení mezi čipy je ovšem velmi náročné / Pixabay
Vědci tvrdí, že mezi dvěma počítačovými čipy byly poprvé „teleportovány“ informace, což by mohlo vést k bezpečnějšímu „kvantovému internetu“. Experti z University v Bristolu a Technické univerzity v Dánsku byli schopni okamžitě zaslat data pomocí procesu zvaného „kvantové zapletení“.

K výměně informace došlo bez elektrického nebo fyzického kontaktu, protože proces umožňuje těmto částicím okamžitě komunikovat na velké vzdálenosti. To je užitečné v kvantových výpočtech a sítích, protože změna jedné částice automaticky změní druhou.

Studie by mohla vést ke kvantovému internetu, který „by chránil informace před škodlivými útoky“. Průlom zahrnuje vytvoření speciálně navržených a programovatelných obvodů v čipu. Obvody jsou schopné generovat světelné částice, které dokážou použít kvantové zapletení pro „teleport“ mezi různými čipy a udržení komunikace.

Tým dosáhl 91% úspěšnosti, když přiměl částice, aby spolu mluvily prostřednictvím speciálně naprogramovaných počítačových čipů. „Podařilo se nám prokázat vysoce kvalitní propojení spletených dvou čipů v laboratoři,“ říká Dan Llewellyn, spoluautor studie. 

Nový výzkum je důležitý, protože kvantové počítače, internet a další technologie se spoléhají na „kvantové informace“. „Toto je kódováno v jednotlivých částicích, které je obtížné kontrolovat a měřit,“ dodal. Dr. Llewellyn a jeho tým byli schopni vytvořit zařízení, která mohou generovat a manipulovat s jednotlivými částicemi světla v programovatelných obvodech. Čipy, které vytvořili, zakódují kvantové informace ve světle generovaném uvnitř obvodů a poté tyto informace zpracují s vysokou účinností. Tým říká, že teleportace není užitečná pouze pro kvantovou komunikaci, ale je základním stavebním kamenem kvantové práce na počítači, i když vytvoření zapleteného spojení mezi čipy je náročné.  

Nový proces ale umožňuje vyšší kvalitu, rychlejší kvantové obvody a je jedním z nejúčinnějších. Vykazuje také další funkce, jako je „swapování“, což je proces, který vyžaduje, aby kvantové sítě správně fungovaly. Vědci předvedli i proces zahrnující fotonové stavy, které jsou potřebné pro vytvoření kvantového internetu a v kvantových počítačích. Dr. Llewellyn říká, že je to důležitý krok, který by mohl vést k vytvoření „složitějších kvantových obvodů vyžadovaných v kvantovém počítání a komunikaci“. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama