Instagram právě slaví 10 let, v ČR má už 3 miliony uživatelů

Denně se na Instagramu zveřejní v průměru 95 milionů fotografií / Pixabay
Instagram patří po deseti letech od svého vzniku mezi nejpopulárnější sociální sítě dneška. Počet tuzemských uživatelů této sítě dosáhl zhruba 2,9 milionu uživatelů. Stejně jako ve zbytku světa, i v ČR tvoří největší uživatelskou základnu (60 %) lidé od 18-34 let, dominují hlavně ženy.

Původně Instagram vycházel z aplikace Burbn, kterou vytvořil Kevin Systrom v roce 2009. Uživatelé zde mohli sdílet fotky zaměřené na whisky a burbon.

Dne 6. října 2010 byl oficiálně spuštěn Instagram a jen za první den se mu povedlo nakulmovat 25 000 uživatelů. Koncem prvního týdne měl přes 100 000 stažení a v polovině prosince se počet uživatelů dostal na 1 milion. Dnes má miliardu aktivních uživatelů po celém světě.

“Obliba Instagramu stále dynamicky roste, denně zde aktivně tráví čas půl miliardy lidí, každý průměrně přes 50 minut. Stal se tak druhou nejvíce denně využívanou sítí a šestou nejpopulárnější sítí světa. V Čechách, pokud nepočítáme specifický YouTube, mu patří druhé místo hned po Facebooku. Ten naopak v posledních letech, co se týče počtu uživatelů a jejich aktivity, spíše klesá,” přibližuje boom Instagramu Vladan Crha z AMI Digital. 

První zájem o koupi Instagramu projevil v roce 2011 neúspěšně Twitter. V dubnu roku 2012 začal Instagram fungovat na Andoridu a jen během prvního dne si jej stáhlo přes 1 milion lidí. V této době měl už více než 27 milionů uživatelů jenom na Apple platformě.

Ten samý měsíc Mark Zuckerberg nabídl zakladateli Instagramu Kevinu Systromovi, 1 miliardu dolarů s tím, že by se Instagram stal součástí Facebooku, ale zůstal by spravovaný nezávisle. Systrom souhlasil.

Podle dat AMI Digital roste v Čechách obliba Instagramu každým rokem. Mezi jeho nejpopulárnější funkce aktuálně patří formát Stories. Denně se na Instagramu zveřejní v průměru 95 milionů fotografií a videí a tlačítko „like“ je průměrně zmáčknuto 4.2 miliardkrát za den.

Mohlo by vás zajímat

Reklama