Příští rok přinese další koronavirové kyberútoky, kybernetické konflikty a hrozby pro 5G a IoT

Ve třetím čtvrtletí letošního roku došlo k prudkému nárůstu u ransomwarových útoků s dvojím vydíráním / Pixabay
Koronavirová pandemie přinesla zásadní změny, které budou muset řešit IT a bezpečnostní týmy i v roce 2021. 81 % organizací umožnilo zaměstnancům hromadně pracovat na dálku, přičemž 74 % plánuje povolit práci z domova trvale.

Check Point také varuje před ransomwarem a botnety a hrozbami pro 5G sítě a IoT zařízení.

Koronavirová pandemie bude ovlivňovat naše životy i v roce 2021. Bude potřeba pružně reagovat na všechny změny a připravit se na řadu dalších „normálů“. Organizace musí vzhledem k nárůstu práce z domova lépe zabezpečit sítě a cloudová prostředí a vynutit a automatizovat prevenci hrozeb ve všech bodech sítě – od mobilních telefonů a koncových bodů až po IoT a cloud. Automatizace prevence bude hrát zásadní roli, protože 78 % organizací tvrdí, že nemá dostatek odborných znalostí.

Školy a univerzity musí využívat e-learningové platformy, takže není překvapením, že během posledních měsíců vzrostl týdenní počet kybernetických útoků na vzdělávací organizace o 30 %. V nadcházejícím roce budou útoky i nadále narušovat vzdálené vzdělávání.

Ve třetím čtvrtletí letošního roku došlo k prudkému nárůstu také u ransomwarových útoků s dvojím vydíráním. Hackeři nejdříve ukradnou velké množství citlivých dat a poté zašifrují databáze obětí. Následně hrozí zveřejněním dat, pokud nebude zaplaceno výkupné, což vytváří další tlak, aby bylo vyhověno požadavkům na výkupné.

Hackeři upravili mnoho malwarových rodin a vybudovali armádu infikovaných počítačů, s jejichž pomocí mohou zahájit útoky. Emotet, nejpoužívanější malware roku 2020, začínal jako bankovní trojan, ale vyvinul se v jeden z nejuniverzálnějších botnetů, který je možné použít k ransomwarovým útokům nebo krádežím dat.

Falešná videa nebo audio nahrávky jsou nyní tak sofistikované, že je lze zneužít k útokům a vytváření cíleného obsahu pro manipulaci názorů, cen akcií nebo k ještě závažnějším aktivitám. Začátkem roku zveřejnila politická skupina deepfake video belgického premiéra, který spojoval COVID-19 se škodami na životním prostředí a vyzýval k akci v oblasti změny klimatu. Mnoho diváků uvěřilo, že projev byl skutečný. Podobně lze zneužít falešné audio pro hlasový phishing. Takže hlasová zpráva od ředitele může být jen další útok.

Zcela propojený a vysokorychlostní svět, který slibuje 5G, umožní zločincům a hackerům ještě sofistikovanější útoky. Zdravotnická zařízení budou shromažďovat údaje o uživatelích, chytré automobily budou sledovat pohyb uživatelů a chytrá města budou mít velmi cenná data o obyvatelích a jejich životech. Obrovské množství dat z 5G zařízení bude nutné chránit před krádežemi, manipulací a pokusy o zneužití. Mnoho dat se navíc bude pohybovat mimo podnikové sítě a jejich bezpečnostní kontroly.

S nástupem 5G sítí se významně zvýší počet připojených IoT zařízení a sítě tak budou ještě zranitelnější vůči masivním multivektorovým kyberútokům. IoT zařízení a jejich připojení k sítím a cloudům jsou slabým článkem zabezpečení. Je totiž složité získat kompletní přehled o zařízeních a vynutit odpovídající bezpečnostní politiky. Nutností je komplexní přístup k ochraně IoT v kombinací s tradičními a novými bezpečnostními prvky a technologiemi.

Mohlo by vás zajímat

Reklama