Na dark netu kvete podle expertů trh s koronavirovými vakcínami

Od prosince 2020 také prudce vzrostly ceny vakcín / Pixabay
Již na začátku prosince 2020 informovali experti řady kyberbezpečnostních společností o prodeji koronavirových vakcín a léků na dark netu.

Cena za vakcínu se pohybovala kolem 250 dolarů. Ale samozřejmě to ještě neznamená, že vakcíny byly pravé. Prodejci také požadovali platby v bitcoinech, což minimalizuje šanci na dohledání transakce a zpochybňuje to autentičnost prodávaných léků.

Se spuštěním vakcinačních programů po celém světě došlo i k zásadnímu nárůstu nabídek a cen na dark netu. Pravděpodobně to souvisí s rostoucí poptávkou od lidí, kteří nechtějí čekat týdny nebo měsíce na očkování v rámci oficiálních vládních programů.

Například Check Point navázal na svůj předchozí výzkum a upozorňuje, že při hledání koronavirových vakcín na dark netu se objeví více než 340 nabídek, což představuje nárůst o 400 % oproti začátku prosince.

Prudce vzrostly také ceny vakcín. Na začátku prosince se průměrná cena pohybovala kolem 250 dolarů. Nyní jsou ceny dva až čtyřikrát vyšší a prodejci požadují 500 až 1 000 dolarů za nespecifikovanou dávku.

Než se začaly distribuovat po celém světě schválené vakcíny, viděli jsme „neznačkové“ vakcíny „vyrobené v Číně“. Jakmile začala distribuce schválených vakcín, většina prodejců nyní nabízí konkrétní „značkové“ vakcíny.

Check Point zkoušel otestovat důvěryhodnost prodejců na dark netu a objednal vakcínu od jednoho dodavatele. Kontaktní údaje a telefonní číslo výzkumníci získali z dark net fóra a kontaktovali ho pomocí komunikační aplikace Telegram. Nabídnuta byla čínská vakcína za 750 dolarů.

Platba proběhla v bitcoinech a výzkumníci poslali prodejci doručovací adresu a požádali o podrobnosti o zásilce. Po několika dnech bez odpovědi prodejce poslal zprávu, že vakcína byla odeslána na uvedenou adresu. O několik dní později byl účet dodavatele, nepřekvapivě, smazán a zásilka nedorazila. Je to samozřejmě jen jeden příklad, ale ilustruje, jak spolehlivé budou transakce na dark netu.

Několik prodejců nabízí kromě jednotlivých dávek i hromadné zásilky. Snahou je přilákat zájemce, kteří mají finance a chtějí naočkovat své rodiny a přátele, aniž by museli čekat na oficiální očkovací programy. Strach a obavy mohou vést k obcházení předpisů a prodeji na paralelním trhu.

Jeden z prodejců, se kterým Check Point komunikoval, tvrdil, že je schopen dodat 10 000 dávek, což by stačilo pro 5 000 lidí (každá vakcína musí být aplikována ve dvou dávkách s odstupem 21 dnů). Vzhledem k velikosti zásilky prodejce doporučil odeslání ve 3 – 4 různých zásilkách za celkovou cenu 30 000 dolarů. Na základě předchozích zkušeností Check Pointu s nákupem vakcíny na dark netu si můžete udělat obrázek, jak pravděpodobné je, že kupující dostane vůbec něco, natož pravé schválené vakcíny.

Pokud se něco zdá až příliš dobré, než aby to byla pravda, pak to nejspíš pravda nebude. Když se budete snažit na dark netu koupit nějakou vakcínu a léky, pak výsledkem bude nejspíš jen jediná věc: Ztenčí se vaše bankovní konto.

Mohlo by vás zajímat

Reklama