Audio sociální síť Clubhouse je hitem, ale zabezpečení aplikace pokulhává

Clubhouse je sociální síť, ve které může konverzace poslouchat virtuální publikum / Clubhouse
Clubhouse je fenoménem poslední doby. Láká známé osobnosti, influencery i běžné uživatele, kteří chtějí diskutovat o nejrůznějších tématech.

Aplikace Clubhouse je sice stále ještě v betaverzi, přesto se jí podařilo vytvořit celosvětový hype a překonat hranici 10 milionů aktivních uživatelů a hodnotu 1 miliardy dolarů, což ji řadí po bok známých aplikací, jako jsou Uber nebo AirBnb.

Stejně jako u každé nové populární aplikace i u Clubhouse existuje řada důležitých otázek ohledně bezpečnosti a soukromí.

Clubhouse je audio sociální síť, ve které může konverzace poslouchat virtuální publikum. Mohli bychom také říci, že se v podstatě jedná o sbírku exkluzivních živých podcastů nebo rozhlasových pořadů s různými tématy, jako je obchod, kultura, politika atd. Clubhouse uvádí, že konverzace po ukončení zmizí a nelze je nahrávat. V současné době je aplikace pouze pro iOS a lidé se mohou připojit, pouze když obdrží pozvánku od stávajícího člena.

Aplikace ovšem vyvolává znepokojení v souvislosti s ochranou soukromí. Po obdržení pozvánky aplikace získá přístup ke všem kontaktům v zařízení a nabízí pomoc s vyhledáním dalších uživatelů Clubhouse. Snaží se také uživatele přimět k propojení aplikace s twitterovými a instagramovými účty pro lepší vyhledávání kontaktů.

„Na tom by nebylo nic úplně překvapivého, protože podobný postup volí běžné i další populární aplikace. Není ale zřejmé, jaká data aplikace Clubhouse přesně extrahuje nebo sdílí s jinými sociálními sítěmi. Řada uživatelů dokonce uvedla, že jejich kontaktní údaje byly sdíleny s ostatními uživateli Clubhouse bez jejich svolení. V této souvislosti je tedy dobré si připomenout známý výrok: Pokud za produkt neplatíte, pak jste sami produktem," říká Petr Kadrmas ze společnosti Check Point.

Nejasná je nejen práce s kontakty uživatelů, ale také další aspekty bezpečnosti a soukromí. Stanford Internet Observatory (SIO) upozorňuje, že dodavatelem back-end infrastruktury pro aplikaci Clubhouse je šanghajská společnost Agora a unikátní uživatelská ID a ID chatovacích místností jsou překvapivě posílány z aplikace do infrastruktury v prostém textu, takže k informacím může mít potenciálně přístup čínská vláda.

Zároveň není vyloučeno, že má čínská vláda přístup k veškerému audio obsahu. SIO dodává, že metadata z Clubhouse diskuzí jsou přenášena na servery pravděpodobně hostované v Číně. Clubhouse uvádí, že byly podniknuty takové kroky, aby ke zneužití nemohlo dojít.

V únoru 2021 navíc Bloomberg uvedl, že neidentifikovaný uživatel streamoval zvuk z několika chatovacích místností Clubhouse na vlastních webových stránkách. Clubhouse sice tvrdí, že obsah diskuzí zmizí po jejich ukončení, ale to samozřejmě neplatí pro zvuk extrahovaný z aplikace a hostovaný jinde. Uživatel streamující diskuze byl aplikací zablokován a Clubhouse nainstaloval nová bezpečnostní opatření, aby se situace neopakovala.

Mohlo by vás zajímat

Reklama