Riziko kyberútoků zvyšuje zastaralý software webových stránek, jež má až 95 % z nich

Počet webových stránek, které jsou náchylné k vnějším hrozbám, se v průběhu času zvyšuje / Pixabay
Aktualizovaný software je jedním ze základů IT bezpečnosti. IT experti potvrzují, že fungování webových stránek na zastaralém softwaru je mimořádně nebezpečné.

Skuliny mohou zapříčinit napadení systému a snazší napojení hackerů. Neprovedené aktualizace jim umožní bez námahy vložit do systému škodlivý malware.

“Udržovat web aktualizovaný není otázka jednoho kliknutí. Web je složen z více komponent a aktualizace u některých z nich mění jeho chování. Proto je třeba aktualizace pečlivě ověřovat, aby spolu komponenty nepřestaly spolupracovat. To vyžaduje čas a peníze. Většina firem není ochotna platit ročně vyšší tisíce korun za správnou aktualizaci a útočníkům tak nahrává do karet,” vysvětluje etický hacker Martin Haller z PATRON-IT. 

Jeho slova potvrzuje nedávná studie Institutu pro internetovou bezpečnost z Westphalian University of Applied Science. Ta zanalyzovala 246 klientů se softwarovými produkty napříč 5,6 miliony webových stránek. Jejich data a jednotlivé verze srovnali s 146 312 hrozbami, které existují v rámci Národní databáze hrozeb.

Výsledkem bylo podle webu cybernews.com zjištění, že téměř všechny webové stránky používaly alespoň jeden zastaralý softwarový produkt. Pouze 6 % používá zcela aktualizovaný software, naopak celých 47 % klientů nechává své softwary zcela propadnout.

U celkem 60 % byla nalezena velká míra náchylnosti pro vnější hrozby. Šokující bylo i zjištění, že tyto zranitelné softwarové produkty využívalo 95 % analyzovaných webových stránek. Výzkumníci zároveň zjistili, že počet webových stránek, které jsou náchylné k vnějším hrozbám, se v průběhu času zvyšuje. Některé z nich dokonce aktualizace systému posunují, což jen pomáhá s akumulací možných hrozeb, které mohou software zasáhnout.

Mohlo by vás zajímat

Reklama