Webovky dnes slaví 30 let, používáme je denně, o svou pozici musely ale bojovat

V době svého vzniku však web nebyl jedinou službou svého druhu pro prezentaci informací a nejrůznějšího obsahu / Pixabay
Zkratku WWW (World Wide Web) bere dnes každý jako samozřejmost a mnozí si bez ní nedovedou představit každodenní život. Po svém spuštění 6. srpna 1991 byly přitom přitom první webové stránky jen jednou z mnoha služeb, která musela o své místo bojovat.

Nakonec však porazily i v Česku využívanou službu Gopher, na které v roce 1994 fungovalo násobně více serverů. A to především díky uživatelské přívětivosti (UX), designu a také faktu, že byly webovky od roku 1993 zdarma.

„První webová stránka a s ní i celá soustava dalších stránek, vzájemně propojené odkazy na principu hypertextu, vznikla ve vědecko-výzkumném středisku CERN již v roce 1990. Ale teprve 6. srpna 1991 přišlo oznámení o existenci nové služby World Wide Web v diskusní skupině alt.hypertext, současně s oznámením o dostupnosti oné první webové stránky i mimo středisko CERN – z celého tehdejšího internetu,“ říká pro WebExpo Jan Gruntorád, bývalý ředitel CESNET, který inicioval příchod internetu do Česka a v roce 1992 ho se svým týmem na ČVUT uvedl do provozu, a umožnil tak webu proniknout i k nám. 

Právě 6. srpna slavíme jako narozeniny webovek, i když obdobně významných milníků v životě této služby bylo více. „Jedním z nich byl i 30. duben 1993, kdy vedení střediska CERN oznámilo, že se vzdává licenčních poplatků za využívání služby World Wide Web. Tím umožnilo její využití komukoli a zdarma. Podle mého názoru to byl jeden z rozhodujících momentů na cestě této služby k jejímu nebývalému úspěchu,“ komentuje Jiří Peterka, člen Rady Českého telekomunikačního úřadu, publicista v oblasti telekomunikací a vysokoškolský pedagog. 

V době svého vzniku však web nebyl jedinou službou svého druhu pro prezentaci informací a nejrůznějšího obsahu, ale musel soutěžit s dalšími, obdobně zaměřenými službami. „Asi nejvíce se službou Gopher. Tu nakonec porazil na celé čáře, i díky své schopnosti prezentovat obsah v líbivějším kabátě,“ dodává Jan Gruntorád. Už na začátku života webu tedy rozhodovala o jeho dalším osudu UX a uživatelská přívětivost

Jinak tomu nebylo ani v České republice, kde se informace o prvních pěti zprovozněných WWW serverech datují do dubna 1994. Ale ve stejné době již u nás fungovalo na 25 serverů služby Gopher.

„Poměr mezi oběma službami se obrátil až po liberalizaci internetu v Česku v polovině roku 1995. Konkrétně na přelomu let 1995 a 1996, kdy u nás již bylo v provozu více WWW serverů než serverů služby Gopher,“ vysvětluje Jiří Peterka.

Mohlo by vás zajímat

Reklama