Pět jednoduchých tipů pro bezpečný pohyb na internetu

Dlouhé heslo je lepší než krátké / Pixabay
Ani v roce 2022 hackerské útoky nepolevily a v souvislosti s rozvojem hybridního způsobu práce je nebezpečí zneužití internetu stále výraznější.

Při příležitosti Dne bezpečnějšího internetu (8. února 2022) proto odborníci Cisco Talos opakují pět nejzákladnějších pravidel pro bezpečný pohyb v kyberprostoru.

Buďte neustále pozorní a opatrní

Věnujte pozornost vyskakovacím oknům, neotvírejte podezřelé přílohy. Zpozorněte u nabídek velkých slev, oznamujících výhru či možnost zbohatnutí. Žádná poctivá společnost po vás emailem nebude žádat poskytnutí citlivých údajů. 

Používejte jedinečná hesla a vícefaktorovou autentizaci

Dlouhé heslo je lepší než krátké. A heslo s čísly a speciálními znaky je silnější než pouhé jedno slovo. Pro každou aplikaci zvolte unikátní heslo. Velmi žádoucí je využití vícefaktorové autentizace, při níž přihlášení potvrzujete přes druhé zařízení, nejčastěji chytrý telefon.

Instalujte aplikace pouze z bezpečných zdrojů

Neinstalujte žádné hry, motivy, tapety a už vůbec ne aplikace ze nejvzdálenějších koutů internetu. Používejte pouze oficiální obchody s aplikacemi od společnosti Apple, Google nebo výrobce smartphonu. I když tam může být malware, riziko je mnohem menší než při načítání instalačních souborů do vašeho zařízení z jiných zdrojů.

Aktualizovat, aktualizovat, aktualizovat

Software vždy obsahuje zranitelná místa. A kyberzločinci se vždy spolehlivě zaměří na ta známá a zneužitelná. Odpovědní výrobci se snaží v krátké době zranitelnosti ve svých produktech odstranit. Proto vždy aktualizujte svůj software hned, jakmile se aktualizace objeví.

Neobcházejte bezpečnostní opatření

Dodržujte nastavená bezpečnostní opatření, byť to může být někdy otrava. Velmi častou a závažnou chybou je třeba přihlašování firemního notebooku do sítě přes veřejný wi-fi hotspot. Jakékoli vaše zpohodlnění nahrává do karet zlodějům.

Zdroj: Cisco Talos

Mohlo by vás zajímat

Reklama