Nová éra inovací pro podporu využívání umělé inteligence, přichází rojové učení

Řešení HPE Swarm Learning bylo vyvinuto společností Hewlett Packard Labs / Pixabay
Hewlett Packard Enterprise (HPE) uvedl na trh HPE Swarm Learning. Toto průlomové řešení založené na rojovém učení (swarm learningu) a umělé inteligenci (AI) urychluje např. diagnostiku nemocí, pomáhá odhalovat podvody s kreditními kartami nebo predikovat blížící se potřebné servisní úkony ve výrobních podnicích.

Pracuje na základě sdílení a sjednocení poznatků, na které v edge computingu přišla AI, a přitom zachovává anonymitu dat.

Řešení HPE Swarm Learning bylo vyvinuto společností Hewlett Packard Labs, výzkumnou a vývojovou organizací HPE. Jde o první decentralizovaný rámec strojového učení, který ochrání soukromí dat. Řešení je určeno k nasazení jak v místech vzniku dat (edge), tak v distribuované síti datových center.

Poskytuje přizpůsobitelné kontejnery, které lze snadno integrovat s AI pomocí rozhraní HPE Swarm API. Díky tomuto řešení mohou organizace okamžitě sdílet zjištěné poznatky, a to jak uvnitř, tak mimo svou IT infrastrukturu. Všichni kolegové z oboru tím získají lepší výsledky, a to, aniž by sdíleli skutečná data.

„HPE Swarm Learning je novým výkonným konceptem rozvíjejícím metody umělé inteligence pro nasazení ve veřejném i soukromém sektoru. Navíc kombinuje sílu rozšiřování datových sad s inovacemi a poznatky organizací po celém světě,“ řekl Justin Hotard, výkonný viceprezident a generální ředitel HPC & AI společnosti HPE. „Smysluplným způsobem přispíváme ke zdokonalování rojového učení tím, že poskytujeme řešení, které jedinečným způsobem umožňuje organizacím spolupracovat, inovovat a urychlovat sílu umělé inteligence při zachování etiky, ochrany osobních údajů a standardů řízení.“

V současné době se většina AI modelů trénuje centrálně, přičemž se využívají centralizované sloučené datové sady. Tento přístup není efektivní a představuje zbytečně vynaložené náklady kvůli nutnosti přesouvat velké objemy dat tam a zpět. Může být také dále komplikován pravidly a předpisy o ochraně osobních údajů a vlastnictví dat, které omezují sdílení a pohyb dat, což může potenciálně vést k nepřesnostem a zkreslením v AI modelech. Avšak díky trénování modelů a vytěžení poznatků přímo v místě vzniku dat (edge) mohou podniky získat rychlejší výsledky. Sdílením poznatků v rámci více organizací mají možnost různá průmyslová odvětví po celém světě sjednotit a dále zlepšovat inteligenci, která může vést k obrovským obchodním a společenským pokrokům.

Aby bylo zajištěno, že budou sdíleny pouze zjištěné poznatky, a nikoliv samotná data, HPE Swarm Learning používá technologii blockchainu, která se stará o bezpečný onboarding členů, dynamickou volbu lídra a slučování parametrů, aby byla zajištěna maximální odolnost a bezpečnost celého procesu. Navíc díky sdílení pouze poznatků, nikoli dat samotných, umožňuje využívat velké trénovací datové sady, aniž by bylo ohroženo soukromí, a pomáhá odstraňovat zkreslení a zvyšovat přesnost modelů.

Zdroj: Hewlett Packard Enterprise

Mohlo by vás zajímat

Reklama