České organizace čelí útokům ransomwaru Hive, zločinci vyhrožují zveřejněním ukradených informací

Největšímu množství kyberútoků čelí nadále vzdělávací a výzkumné instituce / Pixabay
Check Point Research zveřejnil "Celosvětový index dopadu hrozeb", podle kterého byl Emotet nadále nejrozšířenějším malwarem, přestože jeho globální dopad oproti červnu klesl na polovinu.

Výkyv mohl být ale způsoben jen prázdninami, podobně jako v minulých letech. Emotet navíc získal další funkce, nově vyvinutý modul umožňuje krádeže informací o platebních kartách. Vylepšen byl dle Check Point Research i systém šíření a distribuce.

Zlodějský malware Snake Keylogger sice celosvětově také oslabil, ale v České republice naopak zasáhl výrazně více organizací než v červnu. Na třetí místo globálního žebříčku poskočil kryptominer XMRig, což znovu ukazuje, že i když mohou mít kyberzločinci často vyšší cíle, hlavní motivací jsou nadále ve většině případů peníze.

MaliBot poprvé významně útočil v červnu a i v červenci se patřil do Top 3 nejrozšířenějších mobilních hrozeb na světě. Uživatelé mobilních bankovnictví by měli být velmi opatrní.

Výzkumný tým zároveň upozorňuje, že největšímu množství kyberútoků čelí nadále vzdělávací a výzkumné instituce. Následují vládní a vojenské subjekty a na třetí místo se vrátily poskytovatelé internetových a spravovaných služeb (Managed Services).

Vydán byl i žebříček zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků. Česká republika se i v červenci držela mezi nebezpečnými zeměmi, patřila jí celosvětově 24. pozice. Slovensko se po měsících relativního klidu posunulo o 32 míst také směrem k méně bezpečným zemím a patřilo mu 60. místo, jednalo se o vůbec největší posun nebezpečným směrem. První, tedy nejnebezpečnější, místo obsadilo znovu Mongolsko.

„Emotet nadále dominuje malwaru. Navíc se neustále vyvíjí a zlepšuje své maskovací i distribuční schopnosti. Aktuálně jsme zachytili například modul pro krádeže informací o platebních kartách, takže jednotlivci, ale i organizace musí být při online nákupech obzvláště opatrní. Microsoft navíc potvrdil blokování maker, takže čekáme, že další škodlivé kódy, jako je Snake Keylogger, změní svou taktiku,“ říká Tomáš Růžička z kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies.

Zdroj: Check Point Research

Mohlo by vás zajímat

Reklama