Frontier, nejrychlejší exascale superpočítač, vyřešil, proč jsou některé kmeny Covid-19 přenosnější než jiné

Exascale rychlost umožňuje překonat předchozí překážky ve výkonu / HPE
Superpočítače jsou životně důležité pro globální inovace, konkurenceschopnost průmyslu a hospodářský růst. Organizace, a dokonce už i celé národy se na ně spoléhají. Věří, že vyřeší nejtěžší problémy světa s důrazem zmírnit environmentální a ekonomické dopady.

Masivní, specializované výpočetní schopnosti superpočítačů jsou také rozhodující pro plné využití umělé inteligence (AI) v masovém měřítku. Ovšem tomu musí předcházet dle webu HPE jejich implementace, školení a ukládání velkých dat.

Jen tento směr totiž umožňuje tvořit větší a robustnější modely strojového učení, které jsou potřebné k předvídání budoucího dění a umožňují rychlejší rozhodování.

Když doctor Niven Narain, generální ředitel a spoluzakladatel Berg Health (společnost zabývající se biotechnologií, kterou pohání umělá inteligence), představoval výhody exascale computingu, vysvětlil, že superpočítače nejsou jen o rychlosti kvůli rychlosti, ale o rychlosti pro lidi.

Exascale rychlost totiž umožňuje překonat předchozí překážky ve výkonu, a tak se věnovat vědeckým poznatkům, které nikdy předtím nebylo možné řešit – pomáhají nejen v přesnějším modelování a simulacích, ale také v případě fyzikálních, biologických a chemických molekulárních základech směřujících k inovacím a rychlejšímu řešení problémů.

Je to právě rychlost, která může pomoci posunout naše chápání globálního viru a urychlit objev nových vakcín pro boj s ním. Díky vyšší rychlosti lze i mnohem lépe předvídat hurikány a tím zajistit dostatečný čas pro bezpečnou evakuaci lidí a záchranu jejich životů. A v neposlední řadě opět vyšší rychlost pomůže najít způsoby, jak vytvořit udržitelnou budoucnost efektivním využitím čistší energie ze slunce, větru, vody a možná brzy i jaderné fúze, která by napájela naše domácnosti.

Využití Frontieru – nejrychlejšího exascale superpočítače na světě

Nejnovější jedničkou ve světě superpočítačů je systém Frontier – založen na platformě HPE Cray EX. Postaven byl pro národní laboratoře Oak Ridge amerického ministerstva energetiky. Globálním výzkumníkům, vědcům, ale i inženýrům umožňuje nacházet odpovědi na jejich otázky, které zůstávaly bez odezvy.

Superpočítač Frontier již dosáhl prvních průlomových vědeckých výsledků. Mimo jiné přinesl řešení na otázku, proč jsou některé kmeny Covid-19 přenosnější než jiné. A také učinil pokrok ve fyzice, vedoucí k vylepšení plazmových urychlovačů.

Přínosy pro komerční sektor – lepší, bezpečnější a účinnější výrobky

Exascale systémy, jako je Frontier, také umožní komerčním organizacím (3M, Boeing, General Electric, General Motors a Procter & Gamble) udělat další pokroky ve svých vlastních výzkumech a vývoji s cílem navrhnout lepší a bezpečnější produkty, které se používají každý den.

Například společnost General Electric plánuje superpočítač Frontier využít k transformaci letectví – je součásti její strategie „Future of Flight“. Výzkumní pracovníci plánují modelovat a simulovat fluidní dynamiku, která by pomohla zkonstruovat výkonnější letadla, která by disponovala lepší účinností proudových motorů příští generace, a to bez fyzického testování. Hlavním cílem tohoto projektu je zlepšit udržitelnost zkonstruováním motorů na vodík (produkující nulové CO2 emise) a navíc zvýšit účinnost pohonu.

Superpočítače urychlí inovace

Vzhledem k zásadní důležitosti, kterou superpočítače přinášejí, hrají významnou roli ve výzkumu, vývoji a inovacích v celé řadě sektorů, které představují ekonomický růst a posilují světovou bezpečnost a obranu. A jejich význam bude růst i nadále, protože tato nová éra umožní technické průlomy, které budou základem k podpoře technologií nové generace, čímž se otevřou dveře k dalším inovacím.

Superpočítače jsou tak jednoznačně přínosné v celé řadě průmyslových odvětví – od urychlení objevování léků přes předpovídání trendů až po prevenci při odhalování finančních podvodů nebo simulace dopravních nehod vedoucí k výrobě bezpečnějších vozidel. Jejich začlenění do snadno přístupného a spravovatelného modelu může organizacím pomoci vypořádat se s náročnými aplikacemi (což je v tradičním modelu nemožné). A v neposlední řadě, éra exascale computingu dává potřebný výpočetní výkon do doby, než bude možné využívat rané kvantové komerční aplikace.

Zdroj: HPE, General Electric

Mohlo by vás zajímat

Reklama