Co je GPU as a service a jaké výhody vám přinese

Dedikované GPU servery jsou poslední dobou čím dál oblíbenější / Shutterstock
Zpracováváte velké množství dat nebo pracujete s náročnými grafickými programy a potřebujete trochu zrychlit? Možná přišel čas poohlédnout se po virtuálních dedikovaných GPU serverech tvořících GPU cloud, které dokáží váš výkon maximalizovat.

GPU (Graphic Processing Unit)

Co je to GPU?

GPU (Graphic Processing Unit) je grafický procesor, který je součástí všech grafických karet. Jeho hlavním úkolem je zajišťování grafických výpočtů, které jsou nezbytné pro zobrazení dat uložených v operační paměti, a ve většině případů se skvěle hodí ke zpracovávání velkých objemů dat.

Každý počítač opatřen procesorem, kterému se říká CPU (Central Processing Unit) a bývá označován za jeho mozek. Ten funguje sice rychle, ale na starosti má kompletně všechny procesy, které se v počítači odehrávají. 

GPU (Graphics Processing Unit) má oproti CPU na starosti výpočty v souvislosti s 3D grafikou nebo třeba učením AI. Můžete tak náročnější operace dedikovat na něj, čímž ulehčíte CPU a výrazně zrychlíte výše zmíněné výpočty. 

Získejte nové možnosti díky cloudovým službám GPU as a service

Pokud už vám stávající výkon nestačí, ale nemáte dostatek financí na pořízení výkonné grafické karty, je na čase vyzkoušet GPU cloud neboli GPU as a service. Díky cloudovým službám vám jednoduše odpadnou nejen vysoké pořizovací náklady, ale i dlouhé čekací lhůty, které jsou s vysoce výkonnými grafickými kartami spojené. 

Co díky dedikovanému GPU serveru získáte?

Dedikované GPU servery jsou poslední dobou čím dál oblíbenější. Přinesou vám totiž velkou řadu výhod:

  • zrychlení některých IT procesů,
  • úspora energie díky cloudovému řešení,
  • odlehčení CPU,
  • kompatibilita téměř s libovolným softwarem, 
  • možnost zpracovávání velkých balíků dat najednou.


A právě díky bravurní práci s velkými daty najdou dedikované GPU servery uplatnění nejen v oblastech, jako je herní průmysl, zdravotnictví, média, ale třeba i ve výzkumu a vývoji. Skvěle se hodí například pro:

  • analýzu klientských dat,
  • vývoj 3D grafiky,
  • streamování videí.

Dedikované GPU servery si můžete jednoduše pronajmout

Jak už jsme zmínili výše, s GPU se pojí i vyšší pořizovací náklady. Pořízení drahé grafické karty už ale naštěstí není jediným řešením, jak získat GPU výkon. Místo toho si jednoduše pronajměte dedikovaný GPU server. Kromě zrychlení a mnohem příznivější ceny získáte ve většině případů i přístup k nonstop technické podpoře, která vám v případě potíží vždy se vším pomůže. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama