Základní tipy pro kyberbezpečnost na cestách, pozor zejména na veřejné Wi-Fi sítě

Riziko představuje také sdílení zařízení / Pixabay
S příchodem léta se mnozí netrpělivě chystají na své cesty do zahraničí. Cestování s sebou ale přináší také zvýšená kybernetická rizika. Ať už člověk míří na tropickou pláž nebo do rušného města, udržování takzvané kybernetické hygieny je klíčové pro zachování bezpečnosti v digitálním světě.

Kybernetická hygiena je jako ta osobní – základem je mít každodenní rutinu. Ta zahrnuje dle webu Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost osvědčené postupy, aby vaše digitální prostředí zůstalo čisté, zejména při cestování. Na dovolenou si s sebou drtivá většina lidí bere počítač nebo smartphone.

Tato zařízení jsou známá jako koncové body, které se připojují k různým sítím, ať už jde o hotel, letiště, veřejnou Wi-Fi a podobně. Koncové body jsou poslední fází sítě, takže jsou nejvíce ohroženy.

„Během cestování se uživatelé připojují k řadě různých zařízení. Pokud byl však mobil nebo laptop během cestování napaden škodlivým softwarem, jako jsou viry, existuje šance, že po návratu z dovolené infikuje domácí nebo firemní síť.

Hackeři pak snadno proniknou do systému, mohou ho zevnitř skenovat a později využít třeba pro ransomwarový útok,“ vysvětluje Ondřej Šťáhlavský, regionální ředitel společnosti Fortinet pro střední a východní Evropu.

Jak se chránit na cestách?

Nejdůležitějším bodem v ochraně proti kybernetickým útokům je „záplatovat“ a aktualizovat systémy a aplikace. To by mělo mít vysokou prioritu, ať už uživatel cestuje nebo ne. Například v App Store nebo Google Play Store lze zjistit, proč je prodejcem doporučeno aktualizovat konkrétní aplikaci. Často to není o funkci nebo novém uživatelském rozhraní, ale o bezpečnostních prvcích nebo o chybě, která byla opravena. Pokud aplikace nejsou pravidelně aktualizovány, mohou útočníci dané slabiny využít, jelikož vědí o problémech, které prodejce zveřejnil. 

Dalším důležitým pravidlem je neinstalovat náhodné věci bez prověření zdroje. Uživatelé by se měli ujistit, že instalují správný soubor, místo nebezpečných aplikací, které putují po internetu. QR kódy se také během posledních dvou let staly populárními, a i jejich využití s sebou nese rizika. Obvykle se při skenování QR kódu otevře webová stránka, ta však může být kompromitována a stáhne do zařízení škodlivé soubory.

Riziko představuje i sdílení zařízení. Při cestování není dobrý nápad půjčovat vlastní notebook neznámému člověku, a to ani narychlo, aby jen prošel web nebo zkontroloval e-maily. Je to opravdu nebezpečné, protože pokud se někdo jiný přihlásí do vlastní schránky, může to vést k otevření určitého souboru a stažení škodlivého kódu do počítače. Totéž platí pro připojení cizích USB, kde může být také uložen malware. Zároveň není vhodné nechávat odemčený notebook v blízkosti ostatních, i když je to jen na chvíli. Počítač by měl být vždy uzamčený a chráněný složitým heslem. 

Veřejné Wi-Fi sítě představují riziko

Připojení k veřejné Wi-Fi s sebou nese rizika, zejména pokud se v ní pohybuje hodně lidí. V případě špatného zabezpečení sítě je pro potenciální útočníky snadné proniknout do systému všech připojených uživatelů. Proto není vhodné provádět na veřejné Wi-Fi online platby ani se přihlašovat k bankovním účtům.

„Nejlepším řešením je koupit si SIM kartu konkrétní země, do které cestujete, a vytvořit si vlastní hotspot. Pokud cestujete po různých zemích, je další možností zakoupit si mobilní Wi-Fi router pouze pro sebe. Ostražitost na sociálních sítích je také důležitá, a to konkrétně u přihlašování k určitým druhům platforem právě pomocí profilů na sociálních médiích. Pokud se například připojíte k Wi-Fi, jste často požádáni o vytvoření účtu nebo přihlášení k jednomu z profilů. Když se přihlásíte, umožníte lidem, kteří platformu provozují, získat přístup k mnoha citlivým informacím. Je lepší vytvořit si jednorázový účet pro cestování,“ doporučuje Ondřej Šťáhlavský, regionální ředitel společnosti Fortinet pro střední a východní Evropu.

Zdroj: NÚKIB, Fortinet

Mohlo by vás zajímat

Reklama