Firmy v Česku si už můžou nechat změřit index připravenosti na AI

AIRI (česká verze 1.0) bude definovat vztah firmy k AI od úrovně AI neznalá až pod AI kompetentní / Česká asociace umělé inteligence
V Česku byl spuštěný Index připravenosti na AI neboli AI Readiness Index (AIRI). Jde o první celonárodní hodnotící systém připravenosti na umělou inteligenci zaměřený na podniky a průmysl, který vyvinula organizace AI Singapore (AISG) a v tuzemsku jej zavádí Česká asociace umělé inteligence.

Index zahrnuje dle webu České asociace umělé inteligence klíčové faktory úspěchu pro přijetí umělé inteligence na základě transformačních projektů s různými společnostmi napříč rozličnými odvětvími, velikostmi a stupni připravenosti na AI.

„České asociace umělé inteligence zavádí AIRI, aby pomohla společnostem z celé ČR k urychlení jejich cesty k umělé inteligenci. To vše prostřednictvím vhodně zvolených programů, dodavatelů nejen z řad členských firem, partnerů, školení i dalšího vzdělávání,“ říká ředitel asociace Lukáš Benzl.

AIRI umožňuje českým společnostem zhodnotit jejich připravenost na umělou inteligenci a identifikovat rozdíly mezi jejich aktuálním a požadovaným stavem. Díky indexu firma pochopí vhodné přístupy k přijetí AI a bude schopna implementovat cílené programy ke zvýšení připravenosti na AI.

AIRI (česká verze 1.0) bude definovat vztah firmy k AI od úrovně AI neznalá až pod AI kompetentní. Součástí také bude konečné doporučení na zlepšení. Index se skládá z pěti pilířů. Mezi ně patří připravenost firmy v oblasti organizační, byznysové, etické, datová a infrastrukturní.

Zavedení AIRI do České republiky podpořila národní agentura CzechTrade spadající pod Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky.

Zdroj: Česká asociace umělé inteligence, AISG

Mohlo by vás zajímat

Reklama