Ďáblův trojúhelník stále ukrývá tajemství: Proč se v Pacifiku potápí nečekaně lodě?

 
Další 1 fotografie v galerii
Proč právě zde bez vysvětlení mizí lodě? / Pixabay
Když se řekne Bermudský trojúhelník, každý velmi dobře ví, o co jde. Ale málokdo tuší, že velice podobné místo najdete i v Tichém oceánu, a to nedaleko Japonska. Jde o Ďáblovo moře. Jedná se o trojúhelník mezi okrajem Filipín, ostrovem Guam a ostrovem Yamatai u Japonska. Říká se mu Dračí trojúhelník.

V uvedeném trojúhelníku je také rušen signál a vypadávají komunikační zařízení. Ani kompas tu nefunguje, bezcenné jsou i vysílačky. I tady došlo ke zmizení lodí a objevuje se kolem toho spousta různých teorií.

Konkrétní důkazy, které by jednu z nich označily za pravdivou, ale chybí. Zřejmě nejznámějším případem plavidla, které tu zmizelo, je japonská výzvědná loď Kaiyo Maru No 5, která roku 1952 putovala pod hladinu s celkem 31 lidmi na palubě. V tomto případě dávají lidé za vinu potopení plavidla erupci podmořského vulkánu Myojin-sho, který se nachází cca 300 kilometrů od této oblasti. 

Potopených je spousta

Rozhodně ale není sama, během 2. světové války v tomto trojúhelníku v Pacifiku mizely americké ponorky, v období let 1949 - 1953 se tu potopilo několik rybářských lodí. Mezi známé případy patří také rok 1980, kdy se potopila loď MV Derbyshire. Oficiální zprávy mluví o příčině potopení o tajfunu Orchid. Zajímavé je, že nevyslala nouzový signál.

Spekulativní teorie a loď plná mrtvol

Ke zmizení lodí ale dochází i později. Lidé spekulují, proč k těmto jevům dochází. Někteří označují tornáda ve vodě či bouře, jindy dokonce sahají po teoriích o paranormálních aktivitách nebo dokonce UFO. To tvrdí dokonce i někteří seriózní lidé. Objevují se i legendy.

Podivné bylo třeba zmizení nizozemské lodi Ourang Medan. Nejdříve prý bylo zaznamenáno hlášení od radisty, že jsou údajně všichni mrtví a posádky lodí, které se k místu vydaly, údajně viděly mrtvé námořníky na palubě. Každopádně tato historka jenom podporuje podivnost místa.

Může za to plyn nebo sopky?

Jak to ale vysvětlit vědeckým způsobem? Zřejmě se zde nachází pole hydrátu metanu. Když se zvedne teplota na dně oceánu na víc než 18 °C, dojde k explozi plynů metanhydrátu. Pak dojde ke vzestupu plynu směrem k hladině, kde se z něj tvoří bubliny.

Následně dojde k výbuchu, který dokáže přerušit vztlakovou sílu. Loď jde poté ke dnu. Další vysvětlení nabízí četnost podmořských sopek v této oblasti - dochází tu k velké vulkanické a seismické aktivitě. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama