OSN navrhuje snížit emise skleníkových plynů pomocí speciální daně z červeného masa

 
Další 1 fotografie v galerii
Dokážou si lidé podobné pochoutky odpustit kvůli lepšímu životnímu prostředí? / Pixabay
Poslední zpráva OSN tvrdí, že emise skleníkových plynů by mohlo snížit povzbuzování lidí k rostlinné dietě. Ale nejenom to.

Global Resources Outlook 2019 zkoumá trendy v oblasti přírodních zdrojů a vzorce jejich spotřeby už od 70. let 20. století. Snížení dopadu pěstování skotu a jiných hospodářských zvířat, které představují 77 % využití zemědělské půdy na celém světě, by rovněž mohla podpořit laboratorně pěstovaná masa.

Naše spotřeba životně důležitých surovin se od roku 1970 ztrojnásobila. Bylo zjištěno, že každý člověk v nejbohatších zemích planety spotřeboval v roce 2017 odhadovaných 9,8 tun materiálů, včetně ropy, plynu, potravin a dřeva. Problémem je růst infrastruktury a vyšší životní úroveň v rozvojových zemích, zejména v Asii.

Světová populace se v tomto období zdvojnásobila a globální domácí produkt (HDP) - míra ekonomické produkce země - se značně zvýšil, což ovšem výrazně ovlivnilo naše životní prostředí. Odborníci tvrdí, že naše ekonomika se musí drasticky změnit na globální úrovni, aby se omezily emise skleníkových plynů a vážné dopady globálního oteplování.

Zpráva, která využívá data z historických trendů, říká, že v letech 2015 - 2060 využívání přírodních zdrojů poroste o 110 %. To povede ke snížení podílu lesů o více než 10 % a snížení dalších přírodních stanovišť, jako jsou travní porosty, o 20 %. Roční celosvětová těžba materiálů vzrostla na 92 miliard tun a do roku 2060 by se měla zdvojnásobit, což předpokládá nárůst emisí skleníkových plynů až o 43 %.

Tato úroveň těžby zdrojů je hlavním viníkem změny klimatu a ztráty řady biologických druhů. Podle zprávy se problém zhorší pouze tehdy, jestliže svět naléhavě neprovede systémovou reformu ve využívání zdrojů. Podle nich se spotřeba vody, minerálů a fosilních paliv od roku 1970 ztrojnásobila.

„Globální výhled zdrojů ukazuje, že se pracujeme s omezenými zdroji této planety, ale chováme se, jako by nikdy neměl nastat zítřek, což způsobuje změnu klimatu a ztrátu biologické rozmanitosti,“ řekl Joyce Msyua, výkonný ředitel UN Environment. Za posledních pět desetiletí se počet obyvatel zdvojnásobil a celosvětový domácí produkt se zvýšil čtyřikrát. Zpráva zjistila, že ve stejném období vzrostla roční celosvětová těžba materiálů z 27 miliard tun na 92 miliard tun.

Pokud bude tento trend pokračovat, toto číslo se opět zvýší na 190 miliard tun za dalších čtyřicet let. „Těžba a zpracování materiálů, paliv a potravin tvoří přibližně polovinu celkových emisí skleníkových plynů a více než 90 % ztráty biologické rozmanitosti,“ uvádí zpráva. Od roku 2000 se tempo růstu těžby zrychlilo na 3,2 procenta ročně, a to především díky významným investicím do infrastruktury. Spotřeba fosilních paliv se zvýšila z 6 miliard tun v roce 1970 na 15 miliard tun v roce 2017. 

 

Mohlo by vás zajímat

Reklama