NASA chce poslat astronauty na Měsíc již za pět let

Budou Američané na Měsíci první i ve 21. století? / Pixabay
Američtí astronauti by mohli být zpět na Měsíci již za pět let, jestliže budou na 100 % následovat rozkazy Trumpovy administrativy.

Tento nový termín odhalil viceprezident NASA Mike Pence během hovoru na pátém setkání akce „National Space Council". Zde sdělil posluchačům, že prezident USA chce, aby se astronauti mohli dotknout jižního pólu Měsíce již v roce 2024. „Musíme znovu zažehnout jiskru vesmírného zkoumání a je proto třeba dát si „odvážné cíle v rámci splnění tohoto časového období". 

Tato zrychlená agenda ale nebude asi bez zádrhelů. Je to sotva pár týdnů, co nám NASA naznačila, že chce mít zpět lidi na Měsíci až v roce 2028. To je přece jen o celé další čtyři roky později.

NASA plánovala poslat na Měsíc lidi v jejich novém chystaném systému známém jako „Space Launch System" (SLS), což je raketa a kosmická návratová kabina s posádkou typu „Orion".

Ale SLS narazil na jisté problémy a zpoždění, přičemž agentura nedávno potvrdila, že nebude připravena ani na plánovanou první testovací misi bez posádky „Exploration Mission-1", což bude nezbytný mezikrok pro pozdější let s posádkou. 

Navzdory tomu, že se začínají kupit překážky, Trumpova administrativa sdělila, že by ráda splnila tento cíl ještě mnohem dříve, nežli NASA plánuje. „Od skončení programu Apollo 11 se nám podařilo pokročit na poli technologií opět o další krok. A právě to nám umožní jít ve vesmíru opět dále a ještě bezpečněji," řekl viceprezident Mike Pence v úterý.

„Máme technologii pro to, vrátit se na Měsíc a obnovit tak opět americkou vedoucí pozici ve výzkumu vesmíru. Byli jsme to my, kdo měl na Měsíci první lidi ve 20. století, tak bychom měli být první, kdo tam astronauty ve 21. století vrátí."

SLS a Orion zatím nejsou připraveny, takže USA vládě asi nezbude (termín je nyní přece jen již velmi ostře nastaven), nežli využít nějakého soukromníka. Aktuálně záskok za SLS ale zvládnou jen dvě firmy: SpaceX s Falcon Heavy a United Launch Alliance s Delta IV.

Mohlo by vás zajímat

Reklama