Předzvěst výbuchu? V Yellowstonském národním parku objevili úplně novou termální oblast

 
Další 1 fotografie v galerii
Vědci potvrdili existenci nové termální oblasti poblíž jezera Tern / Pixabay
Geologové objevili v Yellowstonském národním parku novou termální oblast, která je dalším potvrzením, že aktivita magmatu pod povrchem země se neustále mění.

Satelitní snímky odhalily, že jde o část země o rozloze asi 8 akrů, což tvoří ekvivalent čtyř fotbalových hřišť. Země je zde teplejší než v okolí, což způsobuje, že tu vymírají stromy a vegetace.

Vědci teprve potvrdili existenci této oblasti poblíž jezera Tern. USGS (United State Geological Survey, americká vědeckovýzkumná vládní agentura) odhaduje, že se oblast formovala v posledních dvaceti letech.

V národním parku se soustřeďuje jeden nebo více tepelných prvků, horkých pramenů nebo gejzírů, kterých je po celém území Yellowstonu roztroušeno více než 10 000. Podle USGS jsou tyto prvky uskupeny do 120 termálních oblastí. V již dobře známých termálních oblastech Tern Lake a West Tern Lake si vědci všimli dalšího území, kde v posledních letech stromy nedokážou přežít. I díky snímkům datovaným do 90. let minulého století se potvrdil jejich předpoklad, že se uprostřed lesa zformovala další termální oblast. Signalizuje velké teplo pod povrchem. 

Analýza nočních tepelných infračervených obrazů Landsat-8 z dubna 2017 odhalila novou teplou oblast mezi West Tern Lake a již dříve zmapovanou termální oblastí. Toto záhadné pole jasných bodů v tepelném infračerveném obrazu neodpovídá žádným dosud zachyceným termálním oblastem. Ještě v roce 1994 přitom byl prostor mezi termální oblastí u Tern Lake a West Tern Lake pokrytý stromy a vegetací. Do roku 2006 se však na snímcích objevily první počínající zóny mrtvých stromů.

Poslední obraz oblasti u jezera Tern z roku 2017 už odhaluje velkou oblast mrtvých stromů a půdu charakterizovanou jako termální oblast. „Ze všech těchto satelitních a leteckých snímků jsme dospěli k závěru, že v posledních 20 letech se objevila zcela nová tepelná oblast,“ dodali zástupci tým USGS. Vzhled této oblasti ale podle odborníků není žádným důvodem k obavám. Jde o činnost, která je v souladu s charakterem Yellowstonského národního parku.

Mohlo by vás zajímat

Reklama