Vědci objevili 100 milionů let starou vosu uvězněnou v jantaru připomínající Draculu

Prehistorická vosa měla dva nebo tři dlouhé zuby a dlouhé čelisti / Cretaceus Research
Její dlouhá čelist a ostré zuby připomínají upíra. Má ale méně tykadel a také menší počet křídel. Právě proto připomíná 100 milionů let stará vosa uvězněná v jantaru Draculu, a tak také dnes získala své jméno.

S trochou nadsázky může mít Dracula soupeře v hledání nejstrašnějšího stvoření. Je jím nová podčeleď vos, která byla pojmenována Supraserphites draculi podle sání krve jako z románu Brama Stokera, ve kterém se Draculovo kousnutí stalo slavným.

Fosilie vosy nalezená v jantarové pasti byla uzpůsobena pro konzumaci kořisti včetně zvláštních klapek na obou stranách úst. Vědci zjistili, že starověký hmyz byl jedinečný díky počtu segmentů v anténách a žilkách v křídlech.

Za objevem stojí vědci z Ruské akademie věd v Moskvě a přírodovědného muzea a také z univerzity německém v Tübingenu. Skála, ze které byla tato fosilie vytěžena, byla datována do doby ranné křídy, která začala před 145 miliony lety a skončila před asi 100 miliony let.

Vosa byla lokalizována v Barmě. Má dva nebo tři dlouhé zuby a dlouhé čelisti. Odborníci tuto vosu kategorizovali jako třetí podčeleď rodiny vos Supra-serphitinae.

Hmyz, u kterého vědci zjistili tyto rysy, identifikovali jak “maxillary palpi” a “labial palpi”, které zodpovídají za dotek a chuť. Identifikovali vosu, která má ve svých tykadlech známých jako bičík 10 segmentů, které se liší od ostatních vos rodin serpentinae. Toto číslo je důkazem evolučního trendu směrem k menšímu množství segmentů v tykadlech nebo bičících. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama