Jídlo budoucnosti: klobása z červů a kopeček zmrzliny z hmyzu

Je libo třeba motýlí salát? / Pixabay
Hmyz je další možnosti, jak zajistit lidstvu dostatek stravy. Výzkumníci testovali larvovou klobásu a zmrzlinu z hmyzu. Tyto potraviny by mohly pomoci zmírnit dopad živočišného chovu na životní prostředí.

Lidstvo se chce vypořádat s nepříznivými dopady pěstování hospodářských zvířat, proto se vědci obracejí na méně využívanou formu bílkovin, jejímž zdrojem je hmyz. Výzkumníci na University of Queensland zkoumají použití červů, kobylek a dalšího hmyzu, aby vyvinuli řadu „speciálních“ potravin. Největší potenciál pro udržitelnou produkci bílkovin má přitom hmyz a nové rostlinné zdroje.

Mezi ty nejmodernější pamlsky patří zmrzlina z hmyzu a některé kuřecí výrobky vyrobené z mušek, ty by mohly přispět ke zmírnění ekologických dopadů konzumace kuřecího masa na světě. V roce 2009 se odhadovalo, že celosvětová populace drůbeže vzrostla na 50 miliard kusů.

Jak lidská populace roste, ubývají nejenom zdroje zásobování, ale znepokojující je i vliv konzumace masa na životní prostředí. Zvláště krávy upoutaly pozornost klimatologů. Vědci upozorňují na metanový plyn – druhý nejúčinnější skleníkový plyn – který se uvolňuje skrze krávy a jejich nadýmání. Jedna kráva může uvolnit 30-50 galonů metanu za jeden den a na Zemi je 1,5 miliardy krav.

Další příčinou znepokojení je péče o zvířata. Chcete-li vyrobit jednu libru hovězího masa, vyžaduje to 1 800 litrů vody, podle zprávy ze Stanford University z roku 2015. Jako výsledek tohoto zjištění, některé společnosti vyvíjejí „maso“ pěstované v Petriho miskách za použití kultivovaných buněk.

Do tohoto vývoje byly investovány miliony dolarů a tyto napodobeniny by mohly být na pultech obchodů již v roce 2021.

Mohlo by vás zajímat

Reklama