Blue Origin: Jak bude vypadat mise Američanů na Měsíc v roce 2024

 
Další 1 fotografie v galerii
Blue Origin si vyvíjí vlastní raketový motor speciálně pro plánované mise na Měsíci / Blue Origin
Firma Blue Origin miliardáře Jeffa Bezose se má postarat o to, aby se Američané dostali opět na Měsíc, k čemuž má dojít v roce 2024.

Amazon CEO Jeff Bezos odhalil minulý týden další ambiciózní kroky nové mise, nejprve se na meetingu ve Washingtonu pochlubil s koncepty obrázků samostatných obytných vesmírných obydlí připomínajících film „Interstellar", kde je prostor i pro zeleň.

Skutečnou hvězdou večera byl ale samotný Měsíc. Bezos se na pódiu pochlubil s masivní replikou měsíčního modulu, jenž na Měsíci přistane. Je označen jako „Blue Moon" a Bezos o něm řekl: „Je to neuvěřitelný stroj. A poletí brzy na Měsíc." 

Dle CEO byl tento přistávací modul ve vývoji po celé tři poslední roky a měl by tedy stihnout plánovaný termín 2024 pro přistání posádky na Měsíci. Což celé pěkně zapadá i do plánů NASA, dostat se na Měsíc do pěti let.

Bezos naznačil i to, že to celé může sloužit jako základní kámen pro kolonizaci Měsíce a zaměřit se pak odsud i na jiné, vzdálenější, vesmírné cíle. Nový modul zajistí stálou lidskou přítomnost na Měsíci a dle CEO již mají šest prvních zákazníků. Přistávací modul staví na technologii, jakou firma již testuje řadu let (raketa „New Shepard") a myšleno je u ní i na pokročilou precizní navigaci, pohon a vertikální start. 

Blue Origin si také vyvíjí vlastní raketový motor speciálně pro plánované mise na Měsíc. Jde o systém BE-7 a piluje se již třetím rokem. Jestliže máme kolonizovat stabilně Měsíc, bude to samozřejmě vyžadovat postavení "měsíční" kolonie, která bude „exponenciálně větší" než ISS - lidé, zvířata a rostliny prostě potřebují svůj prostor.

Mohlo by vás zajímat

Reklama