Budeme zanedlouho cestovat do vesmíru jako na chalupu? Jeff Bezos tvrdí, že ano

 
Další 2 fotografie v galerii
Biotopy by mohly být postaveny dostatečně blízko u Země / Blue Origin
V průběhu tajné akce ve Washingtonu D.C. přiblížil Jeff Bezos svoji vizi vesmírných kolonií. Ačkoli to znamená ještě dlouhou cestu, jednoho dne prý budou moci žít v blízkosti Země miliardy lidí. S tímto konceptem přišel už v 70. letech 20. století Bezosův profesor, fyzik O´Neill.

Minulý týden generální ředitel společnosti Amazon Jeff Bezos konečně představil svoje vesmírné plány. Nejde jenom o to, aby lidé kolonizovali Měsíc. Bezos preferuje ambiciózní projekt dobývání vesmíru. 

Něco podobného přitom už  před desítkami let naznačil fyzik Gerard O'Neill, u kterého Bezos studoval v době svého působení v Princetonu. Podle společnosti Fast Company – zakladatele společnosti Blue Origin, načrtl samoobslužná stanoviště, která by mohla pojmout celá města, zemědělské oblasti a i národní parky ve vesmíru.

Podle Bezose to vyřeší problémy se zmenšujícími se zdroji na Zemi. Biotopy by mohly být postaveny dostatečně blízko u Země, aby umožnily lidem cestovat tam a zpět. Spousty lidí by tak mohly mít dům mimo Zemi a přesouvat se tam jako na chalupu.

Cesta mezi jednotlivými koloniemi by byla stejně jednoduchá jako jednodenní výlet. Zároveň by v koloniích po celý rok bylo zajištěno ideální klima, žádný déšť, žádné bouře, žádná zemětřesení. 

Některá stanoviště by byla spíše rekreační. Nemusí mít totiž všechna stejnou gravitaci, některá mohou udržovat nulovou hodnotu G, takže mohou létat jako na vlastních křídlech. Je možné buď replikovat města na Zemi nebo začít od nuly s vlastní futuristickou architekturou. K naplnění této vize je podle Bezose ale zatím ještě dlouhá cesta. 

Kromě propracovaných představ o soběstačných stanovištích v prostoru plných bujné zeleně a futuristických domů se ale na setkání vše točilo hlavně kolem modelu měsíčního vozítka zvaného Blue Moon. Bezos vše živě komentoval. Podle generálního ředitele se vozítko poslední tři roky vyvíjí a je na dobré cestě, aby s ním v roce 2024 přistála posádka na Měsíci.

Mohlo by vás zajímat

Reklama