Proč má Měsíc dvě tváře? Podle vědců se kdysi na vzdálené straně srazil s malou planetou

 
Další 1 fotografie v galerii
Kdysi dávno narazilo těleso velké v průměru asi 780 km rychlostí 22 500 km za hodinu do blízké strany Měsíce / Pixabay
Vědce dlouhá desetiletí mátla vzdálená strana Měsíce, kterou tvoří krátery. Kůra na protější straně Měsíce je také silnější, ta obrácená k Zemi naopak tenčí a hladší. Tyto rozdíly mohla v období rané sluneční soustavy způsobit srážka Měsíce s nějakou trpasličí planetou. Výzkum naznačuje, že nejlepším vysvětlením pro dvě tváře Měsíce je právě kolize s nějakou maličkou planetkou.

Popisované rozdíly mezi k Zemi obrácenou stranou Měsíce a zjizvenou odvrácenou stranou odborníkům nedaly spát už od éry Apolla. Vědci si proto myslí, že Země měla dva Měsíce, které se srazily.

Měření provedená během misí Gravity Recovery a Interior Laboratory (GRAIL) v roce 2012 poskytla vědcům více informací o struktuře Měsíce. Zjistili právě rozdíly v kůře. „Podrobné údaje o gravitaci získané GRAILEM nám poskytly nový pohled na strukturu měsíční kůry pod povrchem,“ řekl Dr. Meng Hua Zhu, spoluautor studie. 

Dr. Hua Zhu a jeho tým vytvořili 360 počítačových simulací různých scénářů, ve kterých šlo o srážky s měsícem, které by mohly vyústit v podobu kůry, jež charakterizuje dnešní Měsíc. Jako nejpravděpodobnější řešení se ukázalo, že těleso velké v průměru asi 780 km narazilo rychlostí 22 500 km za hodinu do blízké strany Měsíce. Náraz vyhodil ohromné množství materiálu, který následně pravděpodobně spadl zpátky na povrch Měsíce a pohltil kůru na vzdálené straně. 

Toto řešení vysvětluje i dosud záhadné rozdíly v izotopech draslíku, fosforu a prvků vzácných zemin, jako například wolfram, mezi povrchy Země a Měsíce. Anomálii vysvětluje právě srážka jiné planetky s Měsícem.

Vědci doufají, že do svých modelů doplní data z nových měsíčních misí, včetně čínské Chang´e-4, která v lednu přistála na vzdálené straně Měsíce. Analýza dat z čínské mise odhalila látky z povrchu kráteru, kam sonda dosedla. Potvrzuje to, že ke kolizi došlo nejméně před 3,9 miliardami let. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama