Vědci zachytili digitálním fotoaparátem úplně poprvé obraz kvantového zapletení

Kvantové zapletení je velmi citlivé na vnější prostředí / University of Glasgow
Fyzici z univerzity v Glasgowě poprvé zachytili na fotografii obraz kvantového zapletení. Vědci říkají, že znázornili vizuální důkaz silné formy fenoménu zvaného Bellovo kvantové zapletení. Kvantové zapletení je přítomno tam, kde dvě částice vzájemně interagují a na okamžik sdílejí své fyzické stavy, a to bez ohledu na to, jak velká vzdálenost se mezi nimi nachází.

Tým fyziků z univerzity v Glasgowě vymyslel systém, který střílí proud zapletených fotonů z kvantového zdroje světla na „nekonvenční“ objekty zobrazované na materiálech z tekutých krystalů, které mění fázi fotonů v okamžiku, kdy se pohybují.

Přitom fotoaparát zobrazil dva fotony ve chvíli, kdy byly zapletené do sebe. Irský vědec sir John Bell (1928-1990) už dříve matematicky vyjádřil tento jev tím, že popsal funkci silné formy zapletení. To se dnes využívá v praktických aplikacích, jako je kvantové počítání a kryptografie, ale nikdy předtím to nebylo zachyceno jediným snímkem.

Tato fotografie přitom může podle názoru zúčastněných vědců pomoci k dalšímu poznání v oboru kvantové výpočetní techniky. Není vyloučeno, že povede dokonce i k novým možnostem, jak zobrazovat kvantové stavy. 

Tyto poznatky se využívají v oblasti kvantového internetu. V listopadu 2018 britští vědci oznámili, že učinili klíčový průlom ve snaze o extrémně rychlý a hyper-bezpečný kvantový internet. Kvantový počítač by byl schopen udělat výpočty, které by současným superpočítačům trvaly miliardy let.

Umožnilo by to také vytvoření dosud neuskutečnitelných digitálních spojení, které by pomohly například při hledání léků na demenci, vytváření nových léčiv a vývoji účinnějších hnojiv. Odborníci tvrdí, že rozvoj této oblasti je ale limitován odstraněním jednoho z největších problémů.

Kvantové zapletení je totiž velmi citlivé na vnější prostředí, to může snadno narušit signál. Výzkumní pracovníci ze Sussexské univerzity se však domnívají, že k izolaci zařízení a jeho ochraně před tímto problémem může být použita mikrovlnná technologie. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama